Column

Is Peter Paul de Vries afgeserveerd?

Dat Peter Paul de Vries een beursgenoteerd investeringsbedrijf is begonnen is net zoiets als dat Johan Derksen directeur van sc Heerenveen zou worden of Robin Hood de sheriff van Nottingham.

Beeld anp

In de jaren negentig liep hij als een studentikoze kwajongen de aandeelhoudersvergaderingen af waar hij het zittend management bestookte met lastige vragen over het flatteren van jaarcijfers of boekhoudkundige trucs. Hierdoor werd hij een volksheld van beginnende kapitalisten die met een pakketje aandelen of opties hun eerste stappen waagden in het onbekende, aangetrokken door continue koersstijgingen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), waarvan De Vries directeur was, stak al gauw de FNV naar de kroon qua bekendheid, omdat De Vries het ook uitstekend bleek te doen in de kletsprogramma's.

En toen begon hij eind 2008 voor zichzelf. Niet door een bedrijf op te richten, maar door een eigen investeringsfonds te lanceren waarmee hij andermans geld ging steken in de aankoop van bedrijfjes die het onder zijn leiding beter zouden gaan doen. Daar zou iedereen rijk van worden. Waardecreatie heet dat eufemistisch. Het fonds werd Value8 genoemd en kreeg zelf een beursnotering.

Inmiddels heeft Value8 24 participaties: kleine bedrijven die onder meer actief zijn in voedingsmiddelen voor mens (Prika, Keesmakers en Eetgemak) en dier (Dierenvreugd, Discount4Pets, Dog's Stuff), rolluiken, roldeuren en rolstoelen, waterbeheer, goudhandel enzovoort. Kortom, een bonte potpourri van activiteiten die niets met elkaar te maken hebben.

Of daadwerklijk waarde is gecreëerd blijkt pas bij verkoop. Maar jaarlijks wordt daarop al een voorschot genomen 'gebaseerd op ervaringen en andere factoren, die als redelijk worden beschouwd'. En in de afgelopen jaren is boekhoudkundig zoveel waarde gecreëerd dat Value8 keurig in de zwarte cijfers bleef. Maar veel van de participaties die Value8 in portefeuille heeft, draaien nog verlies.

Analist Roel Gooskens, ex-Robeco, ex-HSBC, heeft hierover alarm geslagen op de site Follow the Money. De Vries heeft die aantijgingen weer van zich afgeworpen met een beroep op de International Financial Reporting Standards, die deze herwaarderingen toelaat. Er is niet gesjoemeld met de boekhouding - hoogstens is er creatief mee omgegaan. En dat mag, aldus De Vries, die na de koersdaling haastig een beleggersbijeenkomst inplande voor vandaag.

Het klopt dat alle grote en kleine bedrijven goochelen met posten als herwaarderingen en goodwill (een ander woord voor klantentrouw) waarvan ze de waarde kunnen bijstellen en met de handtekening van een accountant bezegelen. Maar juist De Vries was degene die daar ooit tegen streed.

Nu is hij de voorzitter van een eredivisieclub die de transferwaarde van de spelers ieder seizoen opwaardeert, ook als de club in het rechterrijtje eindigt.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden