Is overnamebod in cash beter dan in aandelen?

Net zoals cash in het simpele betalingsverkeer buiten gebruik raakt, lijkt het ook in de wereld van de haute finance steeds minder voor te komen. Overnames en fusies die vroeger in cash werden afgerekend, worden nu voor een groot deel - of soms helemaal - in aandelen betaald.

Peter de Waard
null Beeld anp
Beeld anp

PPG verhoogde woensdag zijn bod op het Nederlandse verfconcern AkzoNobel naar 90 euro per aandeel. Dat is niet gek voor een aandeel dat op de beurs, voor de overnamestrijd ontbrandde, 64 euro waard was.

Er zit een addertje onder het gras. Het bod per aandeel bestaat voor 57,50 euro in contanten en daarnaast krijgen de aandeelhouders AkzoNobel 0,331 aandeel PPG. Omdat het aandeel woensdag op Wall Street op 104,24 dollar (96,60 euro) sloot, is dat 32,20 euro waard. Dat betekent dat PPG bijna 40 procent van de overnameprijs in aandelen van het eigen concern afrekent.

Dat is niet ongebruikelijk. Het voorkomt dat concerns die op overnamepad zijn te veel geld moeten lenen om transacties te financieren. PPG zit na 65 overnames in vijftien jaar toch al tot zijn nek in de schulden.

Alleen zijn de aandeelhouders er niet altijd blij mee. Zij hebben liever cash, omdat zij dat kunnen herbeleggen in de bedrijven die zij willen. 'Cash is king', zo wordt dat op de beurs uitgelegd. Wie twaalfduizend aandelen AkzoNobel heeft, zit misschien helemaal niet te wachten op vierduizend aandelen PPG Industries. Indien de deal is beklonken en de aandelen moeten worden verkocht is er een risico dat de koers van de gekregen aandelen instort. Zeker in het geval ook andere aandeelhouders Akzo Nobel hun PPG-aandelen dumpen. Berucht is de overname van Instagram door Facebook die volledig werd gefinancierd in aandelen. Op het moment dat de overname definitief werd, was de waarde van het aandeel Facebook met 50 procent gedaald.

Dertig jaar geleden kwamen overnames in aandelen nauwelijks voor. Eind jaren negentig werden ze bon ton toen de zogenoemde dotcombubbel zijn hoogtepunt bereikte. Bijna driekwart van de overnames - 1.500 miljard dollar in 1999 - werd in aandelen gefinancierd. Even later stortten de koersen in en werden financieringen in aandelen betiteld als funny money.

Aandeelhouders hebben leergeld betaald. Nu wordt tweederde van de overnames in cash betaald, 15 procent volledig in aandelen en de rest in een combinatie van aandelen en cash zoals PPG nu wil.

Overnames die worden gefinancierd in aandelen hebben meer haken en ogen. Die kunnen fiscaal zijn maar ook juridisch. In veel overnamegevechten, zo niet bijna allemaal (zie de strijd om TMG Groep), is een gang naar de rechter heel gebruikelijk. Bij een bod in contanten is de situatie helder. Biedingen in aandelen werken complicerend.

In de haute finance zal het woord cash daarom een belangrijkere rol blijven vervullen dan in het betalingsverkeer.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden