IS onthoofdt twee 'tovenaarsvrouwen' in Oost-Syrië

Islamitische Staat heeft twee vrouwen onthoofd in de oostelijke Syrische provincie Deir Ezzor. De vrouwen zijn beschuldigd van tovenarij, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen monitort. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de terreurgroep vrouwelijke burgers onthoofdt.

Een strijder staat naast een muur in Deir Ezzor waarop de lichtgevende woorden 'Allah en Mohammed (de profeet)' zijn afgebeeld.Beeld afp

De ene onthoofding vond plaats in Deir Ezzor, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, de andere in de nabijgelegen stad al-Mayadeen. Ook de mannen met wie de vrouwen getrouwd waren zijn onthoofd.

Het viertal is beschuldigd van tovenarij. Het Observatorium verklaarde niet wat hieronder precies wordt verstaan. Wel is bekend dat tovenarij door IS wordt gezien als een heidense bezigheid waar de doodstraf op staat. Vorig jaar werd in Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat, een illusionist onthoofd. Hij zou de islam te schande hebben gemaakt, luidde de verklaring.

IS past geregeld onthoofdingen toe bij gevangenen. De terreurgroep heeft al vele strijders van oppositiegroepen als het Vrije Syrische Leger, de Koerdische YPG, westerse journalisten en hulpmedewerkers op deze manier van het leven beroofd.

Een zwaar verwoeste straat in de stad Deir Ezzor, waar maandenlang is gevochten tussen IS en oppositiekrachten.Beeld afp

Koerdische strijders onthoofd

In oktober vorig jaar werden drie Koerdische strijdsters in de Syrische grensstad Kobani onthoofd nadat een vrouw zichzelf in de Syrische grensstad had opgeblazen. Met haar actie doodde ze meerdere IS-strijders. De terreurgroep plaatste foto's van de onthoofdingen op sociale media.

Ook heeft IS vrouwen gestenigd na beschuldiging van overspel. Het is voor zover bekend de eerste keer dat IS vrouwelijke burgers heeft onthoofd.

Uit al-Mayadeen, waar één van de stellen werd onthoofd, kwamen ook berichten over de kruisiging van vijf mannen. Zij werden ervan beschuldigd overdag te hebben gegeten tijdens de vastenmaand Ramadan. Volgens het Observatorium werden de mannen aan de stadsmuur genageld en werden kinderen uitgedaagd de mannen te bespotten.

Schrikbewind

IS bestormde de oostelijke provincie Deir Ezzor, dat dichtbij de grens met Irak ligt, vorig jaar april. Na drie maanden van hevige gevechten met onder meer het Vrije Syrische Leger namen ze bijna de gehele provincie in beslag. Sindsdien wordt er een schrikbewind gevoerd. Mensen die zich tegen IS verzetten worden gevangen gezet of gedood. Ook publieke executies komen geregeld voor om inwoners af te schrikken.

In andere delen van het land maakte IS recentelijk grote verliezen. Zo werd de terreurgroep na een kortstondig offensief uit Kobani verdreven. Eerder al wisten Koerdische strijders de extremisten uit Tel Abyad, dat net als Kobani aan de Turkse grens ligt, te verjagen. IS bestormde de plaats vandaag opnieuw en veroverde een wijk op de Koerdische YPG. Op dit moment worden er hevige gevechten gevoerd in Tel Abyad. Ook de noordoostelijke provincie Al Hasakah wordt sinds een week door IS bestookt. Meer dan 30 duizend Syriër zijn op de vlucht geslagen.

Getuigenissen uit Deir Ezzor

De Volkskrant sprak in de Turkse grensstad Gaziantep met meerdere mensen uit Deir Ezzor. Lees hier hoe IS het leven in de provincie heeft veranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden