Is Nederland klaar voor een gesluierde politieagente?

Het is een proefballonnetje dat de Amsterdamse politiechef oplaat: sta moslimagentes toe een hoofddoek te dragen. Dat vergroot het vertrouwen in het korps en komt het politiewerk ten goede.

Agentes van het New York City Police Department dragen onder hun pet een hoofddoek bij de jaarlijkse Moslimdag Parade, september 2011. Beeld David Grossman / Alamy

De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg had zijn woorden in het interview met het AD nog zo omzichtig gekozen. 'Als' het de politie niet lukt om voldoende personeel met een migratieachtergrond te werven, dan 'zou' het toestaan van hoofddoekjes voor dienders een maatregel zijn die 'effect kan hebben'.

Zelf is hij nog niet tot een oordeel gekomen of het wenselijk is religieuze symbolen toe te staan binnen zijn korps, maar anderen zijn er al uit, bleek donderdag. Zowel politievakbonden als de politiek schoten het Amsterdamse proefballonnetje gisteren eensgezind lek.

Onder hen demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD). 'Geloofsuitingen zijn niet te combineren met het politie-uniform', aldus Blok. 'In het belang van zijn gezag en zijn eigen veiligheid dient de politieman een neutrale houding uit te stralen.'

Niet voor niets, zo stelt de minister, heeft de politietop in samenwerking met vakbonden in 2011 na lang beraad een code vastgesteld waarin is vastgelegd dat religieuze symbolen voor uniformdragers uit den boze zijn.

In Londen (VK). Beeld Christopher L. Smith

Het proefballonnetje van Aalbersberg heeft alles te maken met een discussie die het laatste jaar een vlucht heeft genomen: het gebrek aan diversiteit bij de politie. Hoewel de samenleving steeds diverser wordt, blijft in het korps de witte man nog altijd dominant. Dat werd onder meer pijnlijk duidelijk toen in Den Haag de Antilliaanse Nederlander Mitch Henriquez na zijn gewelddadige aanhouding om het leven kwam. In de rellen die daarop volgden, stond een witte politiemacht tegenover een groep woedende burgers van allerlei afkomst.

In Amsterdam lijkt de politie zich het meest bewust van dergelijke etnische gevoeligheden. Zo kwam het korps vorig jaar met een plan om etnisch profileren tegen te gaan, terwijl de politie in andere delen van het land nog moeite had te erkennen dat etnisch profileren überhaupt een probleem is.

Vertrouwen in politie

Een kleurrijk korps, waarin de etnische diversiteit van de stad weerspiegeld is, zou burgers meer vertrouwen geven in de politie, vindt de Amsterdamse korpsleiding. Maar ook om simpelweg het moderne politiewerk beter te kunnen doen, zegt korpschef Aalbersberg. 'Ik wil bijvoorbeeld dat mijn familierechercheurs snappen hoe de Marokkaanse cultuur in elkaar zit als zij praten met de moeders van geliquideerde Marokkaanse jongens.'

Mede daarom wil de Amsterdamse politie haar personeelsbestand - waarin nu nog een op de vijf Amsterdamse dienders een niet-Nederlandse achtergrond heeft - snel kleurrijker maken. Waar de landelijke organisatie vindt dat een op de vijf nieuwe agenten een migratieachtergrond moet hebben, stuurt Aalbersberg aan op de helft van alle nieuwe dienders.

Vooralsnog lijkt het erop dat het in Amsterdam ook met een hoofddoekverbod prima lukt om die doelstellingen te halen, zegt een woordvoerder. 'Ook vrouwelijke medewerkers met een Marokkaanse en Turkse achtergrond, stromen nu gewoon in.'

Bovendien kunnen niet-geüniformeerden in het korps, zoals juristen en beleidsmedewerkers of sommige rechercheurs, ook met hoofddoek aan de slag.

Recruiters

Vraag is bovendien hoe effectief de politiehoofddoek is als instrument richting een diverser korps. Volgens de Amsterdamse politiewoordvoerder horen recruiters van het korps zo nu en dan van jonge moslima's dat ze niet zullen solliciteren vanwege het verbod op religieuze symbolen. Maar in Londen, waar een zwarte hoofddoek met witgeblokt randje al sinds 2001 onderdeel uitmaakt van de officiële politiegarderobe, zijn openlijke moslimagentes nog altijd een zeldzaamheid. Sikh-agenten met tulband zijn daarentegen in Londen heel gewoon.

In Schotland, dat vorig jaar onder grote internationale belangstelling een politiehijab prestenteerde, is er een jaar later geen enkele als moslim herkenbare politievrouw op straat. Wel waren er enkele gesluierde vrouwen op een recente wervingsdag, laat een woordvoerder van de Police Scotland weten.

Het Schotse korps, dat op korte termijn nog 650 leden van etnische minderheden moet zien aan te trekken om het overheidsminimum van 4 procent te halen, benadrukt vooral een ander voordeel van de politiehoofddoek. 'We hebben er een hoop positieve reacties op gekregen vanuit de moslimgemeenschap, in het bijzonder van vrouwen. Het vertrouwen in de politie is daardoor versterkt.'


In Toronto (Canada)

Wat vindt Den Haag van een agente met een hoofddoek?

VVD - Tegen

Want: 'Kwaliteit gaat boven alles'

'Kwaliteit gaat boven alles', zegt Tweede Kamerlid Ockje Tellegen (VVD). 'Alleen als er bij een sollicitatie sprake is van gelijke geschiktheid moet je zeggen: we kiezen voor degene met een allochtone afkomst. We ondersteunen het streven naar meer diversiteit, maar niet met dit middel'.

D66 - Tegen

Want: 'Het gevaar van de glijdende schaal'

De D66-leiding juicht de zoektocht naar een diverser korps toe, maar ziet niets in het toestaan van het dragen van hoofddoeken. Een D66-woordvoerder wijst op het belang van een neutrale uitstraling. De partij is daarnaast bang voor een glijdende schaal, met religieuze uitingen in het leger, het Openbaar Ministerie en bij rechters.

CDA - Tegen

Want: 'Een hoofddoek hoort niet bij het uniform'

'Bij elke overheidsfunctie waar een uniform wordt voorgeschreven, hoort geen geloofsuiting. Wij willen niet dat daar iets aan verandert. Bij gemeenten is het uniformvoorschrift er niet, dus in dat publieke beroep hebben we geen bezwaar tegen het dragen van een hoofddoek door personeel', aldus een woordvoerder.

SGP - Tegen

Want: 'Je vertegenwoordigt het politieapparaat, niet jezelf'

'Een vegetariër wordt geen slager, sommige christenen zien af van een beroep waarbij ze op zondag moeten werken en moslims die een hoofddoek willen dragen tijdens hun werk, kunnen geen agent worden. Daar moet je niet over miauwen', zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop.

PVV - Tegen

Want: 'Diversiteit als doel is überhaupt verwerpelijk'

Partijleider Geert Wilders noemt de suggestie voor het dragen van een hoofddoek bij de politie in een tweet 'waanzin'. De partij vindt diversiteit als doel überhaupt verwerpelijk, licht Kamerlid Lilian Helder toe. 'Het gaat erom dat het korps goed is, niet dat het divers is.'

GroenLinks

Wil zich langer over het onderwerp beraden.

PvdA - Tegen

Want: 'Het gaat om een seculiere en neutrale taakopvatting'

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken: 'Een diverse politie is een effectieve politie. Wij zien daarom graag meer mensen van allerlei ethische achtergronden, seksuele voorkeuren en geslachten bij de politie werken. Wij vragen de politie met een voorstel te komen dat past binnen het convenant van 2011.'

Lees alles over de zoektocht naar een kleurrijk politiekorps

Met het voorstel van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg om agentes met hoofddoek toe te staan, is de discussie over het dragen van religieuze symbolen op de werkvloer opnieuw opgelaaid. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren, maar hoe zit het eigenlijk juridisch?

Cultureel psycholoog van Iraanse afkomst
Keyvan Shahbazi: 'Ambtenaren horen geen religieuze symbolen te dragen, dan ben je niet meer neutraal. Ik zeg altijd het is met neutraliteit net als met zwangerschap of integriteit. Je bent niet een beetje zwanger of een beetje integer.'

Vrouwelijke moslimagenten in Canada en Schotland mogen al een hoofddoek dragen bij hun politie-uniform. Beide landen willen zo moslima's aanmoedigen te kiezen voor een carrière bij de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden