Is munt van 1 biljoen dollar redding VS?

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - In de VS wordt serieus gekeken naar een bizarre oplossing voor het schuldenplafond. Laat minister Geithner een of twee munten van een biljoen dollar slaan en klaar is Kees!

De eindeloze patstelling tussen Republikeinen en Democraten in Washington drijft de Amerikanen tot wanhoop. Omdat de kampen in het Congres het maar niet eens kunnen worden, is de regering-Obama niet bij machte iets aan de oplopende staatsschuld (ruim 16 biljoen dollar) te doen. Het recente akkoord over de belastingverhoging voor rijke Amerikanen heeft slechts twee maanden uitstel opgeleverd. Eind februari loopt het Congres tegen het schuldenplafond aan dat vorig jaar zomer al zoveel problemen gaf. Er zijn twee opties: of het Congres verhoogt de staatsschuldlimiet voor de zoveelste keer, of het gaat acuut en zwaar bezuinigen.

De angst dat de ruziënde politici het land in de economische afgrond storten, heeft creatieve geesten geïnspireerd.

De laatste dagen doet in de Amerikaanse media een bizar voorstel opgeld. Een aantal economen, onder wie Nobelprijswinnaar Paul Krugman, heeft zich er zelfs gematigd positief over uitgelaten.

De oplossing voor het schuldenprobleem schuilt volgens sommigen in een obscuur wetsartikel dat de Amerikaanse minister van Financiën het recht geeft platina dollarmunten van elke willekeurige waarde uit te geven. Het is de Amerikaanse regering verboden dollarbiljetten te drukken of gouden, zilveren of koperen munten te slaan. Maar op het slaan van platina munten zouden in principe geen beperkingen rusten.

Het wetsartikel uit 2000 is opgesteld om de regering de mogelijkheid te geven herdenkingsmunten in beperkte oplage te drukken. Maar de wet verbiedt minister Geithner niet expliciet om een paar platina munten van een biljoen dollar te slaan en die aan de Amerikaanse centrale bank in onderpand te geven in ruil voor nieuwe leningen. Dan hoeft de regering het Congres niet om toestemming te smeken voor het uitgeven van extra staatsobligaties.

Het voorstel het schuldenprobleem te lenigen met biljoendollarmunten kwam vorig jaar zomer voor het eerst op. Het maakte toen weinig los, omdat het Congres het schuldenplafond op de valreep alsnog verhoogde. Nu het plafond terugkeert, wordt het in ernst besproken door economen en politici. Op Twitter was de biljoendollarmunt vorige week trending topic onder de hashtag #mintthecoin. De voorstanders menen dat het slaan van een paar biljoendollarmunten niet leidt tot inflatie, omdat de regering er alleen uitgaven mee doet die toch al waren gepland. Critici spreken echter van de 'Zimbabwaanse' route, een verwijzing naar de regering-Mugabe. Die joeg de inflatie in het Afrikaanse land tot duizenden procenten per jaar op met ongebreideld geld drukken.

De kans dat Obama eind februari naar de muntpers grijpt, lijkt nihil. Maar dat het idee navolging krijgt, spreekt boekdelen over het geringe vertrouwen van burgers in de Amerikaanse politiek.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden