Opinie

'Is Mona Keijzer wel echt zo jong en fris? '

Mona Keijzer is helemaal geen 'gewone vrouw' vindt publicist August Hans den Boef. 'Voor iemand van Keijzers generatie vind ik vijf kinderen een beetje onfris.'

Portret van Mona Keijzer.Beeld anp

De Volkskrant ruimde zaterdag 28 juli in de dunne vakantie-editie enige pagina's in voor nummer 2 op de kandidatenlijst van het CDA, de Purmerendse wethouder Mona Keijzer. Met drie verschillende foto's waarvan twee paginagroot. Die kunnen christen-democratische nerds in hun kamertje ophangen, want de wethouder schijnt erg populair te zijn bij jonge CDA-leden.

Geboren in Edam, getogen in Volendam en gezegend met een magische lokale achternaam - men sprak al van 'palingsound in de politiek' - al spel je die net iets anders. Wie het interview in de Volkskrant leest, merkt dat Mona Keijzer inderdaad in verschillende opzichten 'net iets anders' is dan de CDA-campagneploeg en de volgzame media suggereren. In die zin is het een uitstekend interview.

Gewone vrouw?
'Jong en fris'? De Purmerendse wethouder is 43, inderdaad de volle drie jaar jonger dan haar baas Sybrand van Haersma Buma. Overigens, PvdA-leider Diederik Samsom is 41. Piepjong en dauwfris? 'Een bijzonder gewone vrouw', want 'moeder van vijf kinderen'? Mona Keijzer blijkt eigenlijk advocaat en gehuwd met een uroloog. Nuttige functies voor de samenleving beide, maar 'gewone vrouw'?

En die vijf kinderen? Ik kom zelf uit een kwintet, maar dat kwam vooral omdat gereformeerden van de generatie van mijn ouders geen voorbehoedsmiddelen mochten gebruiken, ook niet van dominee Kuitert, die tegenwoordig God met een kleine letter wil schrijven. Voor iemand van Keijzers generatie - ik zou een dochter van haar leeftijd kunnen hebben - vind ik vijf kinderen een beetje onfris. Maar zoals we weten, vormen kinderen tegenwoordig de voornaamste aanwas voor godsdienstige organisaties.

Godsdienstvrijheid
Er zijn gelovigen die zich thuis voelen in een seculiere democratische rechtsstaat en die geen probleem hebben met hun minderheidspositie. Die mede door hun geloof geïnspireerd strijden voor mensenrechten, op materieel en immaterieel vlak. Met zulke gelovigen is het politiek goed samenwerken. Dit soort gelovigen vind je met enige moeite ook in het CDA. Andersoortige gelovigen zijn onze politieke tegenstanders. Dat zijn mensen die menen dat godsdienstvrijheid boven alle andere wetten staat en/of als minderheid andere burgers willen opleggen hoe te leven.

Keijzer behoort tot de laatste categorieën, gezien haar pleidooi in de Volkskrant voor weigerambtenaren, rituele slachters en verplichte zondagssluiting.

Het CDA van Mona Keijzer is dus het CDA dat zich het meest verwant voelt aan ChristenUnie en SGP, ook partijen waarin men graag een fikse kinderschaar ziet.

We zijn gewaarschuwd. Maar de komende jaren zal ik nooit meer met hetzelfde genoegen naar Bo Diddley en zijn prachtige 'Mona' (1957) kunnen luisteren.
Bedankt CDA!

August Hans den Boef is publicist.

 
Het CDA van Mona Keijzer is het CDA dat zich het meest verwant voelt aan ChristenUnie en SGP, ook partijen waarin men graag een fikse kinderschaar ziet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden