Is Michael Boogerd 'echte' winnaar Tour de Dopage?

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK VAN DRIEL

AMSTERDAM - En de winnaar is... Michael Boogerd! Schrap de eerste vier dopingfraudeurs uit het klassement van de Tour de France van 1998 en de voormalige Rabobankrenner staat opeens bovenaan.

Winnaar Marco Pantani en Richard Virenque (tweede) waren al van hun voetstuk gevallen, net als Christophe Rinero (vierde). Donderdag bekende Bobby Julich (vier) dat hij zijn opvallend hoge klassering in de zogenoemde Tour de Dopage dankte aan verboden middelen. De Amerikaan moest prompt vertrekken als ploegleider bij Team Sky.

Is Boogerd nu de rechtmatige opvolger van Jan Janssen en Joop Zoetemelk, de Nederlandse Tourwinnaars van 1968 en 1980? Heeft Rabobank twee weken na het aangekondigde vertrek uit de wielersport dan toch nog de vurig gehoopte Nederlandse Tourwinnaar?

Zo simpel ligt het niet. Pantani is nooit officieel als Tourwinnaar geschrapt, zoals Lance Armstrong. Het ligt niet voor de hand dat dat alsnog gebeurt. De internationale wielerunie UCI kondigde gisteren aan dat geen enkele wedstrijd tussen 1998 en 2005 een nieuwe winnaar zal krijgen als de oorspronkelijke winnaar zijn zege verliest wegens doping.

Dat besluit is allerminst vreemd. Het is buitengewoon lastig een rechtmatige (lees: onbesmette) Tourwinnaar aan te wijzen. De Volkskrant publiceerde dinsdag lijsten waaruit blijkt dat er nauwelijks schone renners in de toptiens van 1999 tot 2005 hebben gestaan.

Dat geldt ook voor de toptien van 1998. Boogerd wordt omgeven door veroordeelde en verdachte renners (zie graphic). Zou de beste Nederlandse renner van de afgelopen vijftien jaar zo veel talent hebben dat hij zonder doping kon uitblinken in de hoogtijdagen van de epo, toen er nog geen epotest bestond?

Boogerd heeft dopinggebruik altijd ontkend en is nooit positief bevonden. Maar hij pleitte vorig week wel voor een waarheidscommissie voor de wielersport. Als die er komt, zou hij bereid zijn mee te werken. Bij NOS-radio verklapte hij wat hij zou zeggen als hij onder ede zou moeten spreken. 'Dan zou ik zeggen dat ik nooit doping heb gebruikt.'

Boogerd was jarenlang een vertrouweling van Geert Leinders, de arts die bij Rabobank renners hoogst waarschijnlijk hielp met doping. Volgens voormalig Raborenner Levi Leipheimer was er bij de ploeg een dopingprogramma en verkocht een arts epo aan hem. Leinders raakte op een zijspoor bij Rabobank na de affaire-Rasmussen en moest onlangs weg bij Team Sky.

Volgens de Oostenrijker Stefan Matschiner was Boogerd betrokken bij de Weense bloedbankaffaire. Matschiner hielp tussen 2003 en 2006 tientallen sporters met bloeddoping. In mei wees hij Boogerd aan als klant in een interview met de Volkskrant.

Boogerd kon het ook goed vinden met Lance Armstrong. Die gunde hem de mooiste overwinning uit zijn loopbaan door in de bergrit naar La Plagne, in 2002, de achtervolging op hem niet in te zetten. Armstrong kon schone renners niet uitstaan, zo is bekend sinds het Usada-rapport.

Maar wat bewijst deze informatie? Vermoedelijk blijft altijd onduidelijk of Boogerd in de Tour van 1998 de sterkste schone renner was of een bedrieger onder de bedriegers. Alleen hij en zijn toenmalige dokter weten het zeker.

Bij de UCI hoeft hij de Tourzege in elk geval niet te claimen. Die erkende gisteren dat het niet aanwijzen van nieuwe winnaars hardvochtig is voor schone renners, maar vroeg om begrip. 'Ze zullen begrijpen dat er weinig eer te behalen valt uit het opnieuw toewijzen van klasseringen.'

Tour 1998

Toptien

1Marco Pantani Klant van dokter Fuentes

2Jan Ullrich Klant van dopingarts Fuentes

3Bobby Julich Bekende donderdag dat hij epo gebruikte tussen 1996 en 1998

4Christophe Rinero Hoorde bij Cofidis volgens oud-renner Philippe Gaumont tot de epogebruikers

5Michael Boogerd, Genoemd klant van Oostenrijkse bloedbank

6Jean-Cyril Robin Reed in drie ploegen op rij met dopingprogramma's: Festina, US Postal (1997 en 1998) en La Francaise des Jeux

7 Roland Meier Positief getest op epo in 2001

8 Daniele Nardello Betrokken bij T-Mobile-dopingschandaal in 2006

9Guiseppe di Grande In 2001 betrapt op doping

10Axel Merckx Klant van dokter Ferrari

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden