Is Lord Browne hier welkom?

In augustus kwam het in de Engelse plaats Balcombe tot grootscheepse protesten tegen het zogenoemde fracking - het onder hoge druk in de aarde spuiten van een mengsel van water, zand en chemicaliën om schaliegas te winnen.


Achter het project gaat Riverstone schuil - een investeringsvehikel van Lord Browne of Madingley. Deze excentrieke Britse aristocraat, die graag pronkt met zijn kunstverzameling, was tien jaar topman van BP voordat hij vanwege belangenverstrengeling en privébesognes moest aftreden.


Nu is hij in Rotterdam opgedoken. Hij is de man achter de overname van het beursgenoteerde havenbedrijf HES Beheer. Hiervoor heeft hij een monsterverbond gesloten met Marcel van Poecke, de man die veel geld verdiende met het naar de beurs brengen van het oliebedrijf Petroplus voordat het ten onder ging. Via Riverstone Holdings en Hestya hebben zij een bod van 45,50 euro uitgebracht op de aandelen HES. Binnenskamers hadden ze met een klein groepje grootaandeelhouders, met een belang van 58 procent, al een akkoord bereikt. De rest van de aandeelhouders en het bedrijf staan voor een fait accompli.


Behalve bij enkele minderheidsaandeelhouders die het overnamebedrag te laag vinden, valt er geen wanklank te horen. Al weet niemand wat de nieuwe eigenaren met HES van plan zijn, politici en vakbonden doen er het zwijgen toe en het personeel legt zich erbij neer, de directie incluis.


De gelatenheid in Rotterdam staat in schril contrast met bijvoorbeeld het verzet dat in Australië uitbrak nadat een Amerikaans concern daar het graanoverslagbedrijf GrainCorp wilde overnemen. Afgelopen vrijdag verbood de regering doodleuk de deal, omdat die tegen de nationale belangen down under zou zijn.


Ook HES is een spil in de graanoverslag. Decennialang was het de houdstermaatschappij van de Graan Elevator Maatschappij in Europoort. In 1982 kreeg het bedrijf een notering aan de beurs, juist op het moment dat de graanoverslag terugliep als gevolg van het Europese landbouwbeleid. De roemruchte havenbaron Pieter van der Vorm lukte het de activiteiten te verbreden met de overslag van ertsen, kolen en andere bulkgoederen. Een en ander werd samengevoegd in European Bulk Services. Het proces ging gepaard met zoveel arbeidsonrust, aandeelhoudersopstanden en saneringen dat HES Beheer in de jaren negentig dagelijks hele krantenkolommen vulde.


In 1997 nam een groep bevriende beleggers onder leiding van havenbaron Willem Cordia de meerderheid van de aandelen over. HES kwam in rustiger vaarwater en is nu een solide bedrijf dat jaarlijks 50- tot 70 miljoen ton aan goederen overslaat.


Cordia is overleden, evenals zijn beursmaatje Adri Strating. Hun erven willen er wel vanaf. Dat HES daardoor weer naar woelige wateren koerst, is niemand een zorg. Nederland is Australië niet, ook niet als het veel meer reden heeft om met argusogen naar een overname te kijken.


Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden