SATIRE

Is Lil' Kleine nog geschikt als moreel kompas?

Als moreel kompas is Lil Kleine altijd een baken van licht en hoop geweest. Maar wie zijn album WOP beluistert, gaat toch twijfelen aan zijn intellectueel leiderschap. Is Lil'Kleine nog wel de juiste persoon om richting te geven aan ons besef van goed en kwaad?

Peter Buurman en Laura Van Gelder
Lil' Kleine. Beeld anp
Lil' Kleine.Beeld anp

In 2012 opende Lil' Kleine zijn debuutalbum Tuig van de Richel nog met de memorabele woorden: 'roken, drinken, vechten, stelen, het kan me allemaal geen ene kankermoer schelen'. Hij werd onmiddellijk gebombardeerd tot een van de belangrijkste denkers van de moderne tijd. Zijn revolutionaire denkwijze raakte een snaar in Nederland. Je vraagt je nu af: hoe heeft dat ooit mis kunnen gaan?

Met zijn vroege teksten wist Lil' Kleine een nieuw geluid te brengen. In turbulente tijden maande hij juist tot rust. We dachten: Die kankermoer, dat is wat we nodig hebben in Nederland. Zelfs toen hij werd gearresteerd nadat hij bij een optreden in Hilversum had opgeroepen een middelvinger op te steken naar politie en justitie, hield Lil' Kleine vast aan zijn idealen. Dat is intellectueel leiderschap. Ligt die tijd nu definitief achter ons? Deze week kwam Lil' Kleine bij DWDD en zong de tekst: 'ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt en ik heb 1, 2, 3, 4 bitches in huis'. Wat is er gebeurd met de grote denker die ons bewust maakte van de transcendentale dialectiek tussen drank en drugs? Is hij de weg kwijt?

We hebben in Nederland altijd blind vertrouwd op onze drie Grote Denkers: René Gude, Lil' Kleine en Sybrand Buma. René Gude is overleden en Lil' Kleine is plotseling controversiële dingen gaan zeggen. Dan houden we dus alleen Sybrand Buma over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden