Is Laura IS-volgeling of slachtoffer van haar jihadistische man?

'Ik heb niet deelgenomen aan een terroristische organisatie en ben dat ook nooit van plan geweest.' Voor het eerst sinds haar terugkeer uit het kalifaat van IS spreekt Laura H. (21) over haar ervaringen. Op 1 augustus 2016 kwam ze met haar twee kinderen aan op Schiphol. Ze werd gearresteerd en geplaatst op de Terroristenafdeling (TA) van de gevangenis in Vught. Daar zit ze nog steeds.

Janny Groen
Buitenkant van de beveiligde inrichting in Vught, waar Laura H. vast zit. Beeld anp
Buitenkant van de beveiligde inrichting in Vught, waar Laura H. vast zit.Beeld anp

Op verzoek van haar vorige advocaat had ze haar mond sindsdien stijf dicht gehouden, vertelt ze donderdag in de rechtbank Rotterdam. Huilend: 'Ik dacht, zij is advocaat, die weet het beter dan ik. Maar eigenlijk wilde ik al vanaf het begin meewerken.'

Om 'privacyredenen' zit Laura in een afgesloten cabine. Ze wil door niemand worden herkend. Naar de reden is gissen. Wellicht heeft het te maken met haar drastische ommekeer in levensstijl. Ze is afvallige, ze zegt niet meer te geloven.

Bij de vorige pro forma-zitting op 1 november werd duidelijk dat ze varkensvlees eet en make-up draagt. Ze was westers gekleed. Maar het Openbaar Ministerie twijfelt of Laura wel een oprechte afvallige is.

'Vooralsnog houden we vast aan het zwartste scenario', zegt officier van justitie Ferry van Veghel. En dat is dat Laura is 'geïnspireerd en aangestuurd door IS en met een opdracht naar Europa is gestuurd'. Haar vlucht en haar afvalligheid kunnen in scène zijn gezet om makkelijker onder de radar te kunnen blijven.

Kurdistan 24

Vorig jaar juli sprak ze honderduit met de televisiezender Kurdistan 24 over haar gedwongen vertrek naar Syrië en heldhaftige ontsnapping uit IS-gebied, waar ze elf maanden verbleef. Ook aan die lezing twijfelt het OM. Ze zou juist vol overtuiging naar het strijdgebied zijn getrokken.

Op tv zei ze door haar man, de 27-jarige Palestijnse Nederlander Ibrahim I., te zijn gedwongen. Ze zouden samen 'op vakantie' gaan naar Turkije en geld gaan verdelen onder Syrische vluchtelingen. Vanuit Turkije zou ze door I. naar het kalifaat zijn gelokt.

Tegen vriendinnen had Laura voor haar vertrek gezegd dat ze 'onder de wetten van de islam' wilde leven. En in een chat met haar vader meldde ze vanuit IS-gebied: 'We weten wat we doen, we komen niet terug.'

Uit haar chats zou ook blijken dat Laura een overtuigde IS-aanhanger is die geen moeite heeft met onthoofdingen. 'Dat wordt niet zomaar gedaan. Die mensen moeten worden opgeruimd. Het is oog om oog, tand om tand', zei ze tegen haar vader.

In de rechtbank geeft Laura een verklaring voor die chats. Ze moest haar geloof in IS wel veinzen, want Ibrahim controleerde haar. Vreemd is dat haar radicale man aanvankelijk met haar wilde meevluchten. In de schotenwisseling tussen IS en Koerdische strijders raakte hij gewond. Zij vluchtte verder, hij keerde terug naar IS en staat inmiddels op de nationale terrorismelijst.

Is Laura een gevaarlijke fanatieke IS-volgeling of slachtoffer van haar jihadistische man? Allerlei scenario's zijn mogelijk. Het strafrechtelijk onderzoek is nog lang niet afgerond. Zolang het zwarste scenario niet kan worden uitgesloten, vindt de rechtbank het onverantwoord Laura's voorlopige hechtenis te schorsen. Ze blijft op de TA en gaat woensdag naar het Pieterbaan Centrum voor nader psychologisch onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden