IS-kopstuk 'prediker zonder gezicht' opgepakt in Duitsland

De belangrijkste man van IS in Duitsland is dinsdag opgepakt bij een politie-inval. Prediker Ahmad Abdelaziz A., die zichzelf Abu Walaa noemt, zou een centrale rol hebben gespeeld bij het ronselen van strijders voor de jihad in Syrië. Met hem werden vier andere mannen gearresteerd in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Politieagenten doorzoeken een gebouw tegenover de moskee in Hildesheim Beeld ap
Politieagenten doorzoeken een gebouw tegenover de moskee in HildesheimBeeld ap

'De prediker zonder gezicht', zo staat de 32-jarige Irakees bekend onder zijn volgers op sociale media. Als hij preekt laat hij alleen zijn rug filmen. Bijna dagelijks postte Abdelaziz A. preken op Facebook, waar hij 25 duizend volgers heeft, en YouTube. Hij heeft zelfs zijn eigen app in de Applestore met de naam Abu W. Een etmaal voor zijn arrestatie stuurde hij nog een advies over huwelijksproblemen de wereld in.

Maar politie en justitie vermoedden al een jaren dat Abdelaziz A naast verstrekker van islamitische levenslessen, ook de motor van de ronselmachine van IS in Duitsland was.

Belangrijke klap

In zijn preken betuigde Abdelaziz A. openlijk steun aan de terreurorganisatie. Ook was hij gastspreker op verschillende geheime salafistische bijeenkomsten. 'Hij is de ergste', zeiden bronnen bij OM tegen de Süddeutsche Zeitung.

De verdenkingen werden concreter na de verklaring van een IS-spijtoptant. De ex-jihadist met de Duitse nationaliteit vluchtte deze zomer naar Turkije, waar hij aan de Duitse politie vertelde dat Abdelaziz A. een grote rol speelde in zijn radicalisering en bij de organisatie van zijn reis.

Minister van Justitie Heiko Maas noemde de arrestaties een 'belangrijke klap voor de extremistische kringen.' Justitie kon in de strijd tegen de radicale islam wel een opsteker gebruiken, na de bizarre opeenstapeling van fouten die vorige maand werd gemaakt rond de arrestatie en de zelfmoord van terrorist Jabr al Bakr in Saksen.

Belg geïdentificeerd als brein achter aanslagen Parijs

De Belgische jihadist Oussama Atar is geïdentificeerd als een van de coördinators van de terroristische aanslagen in Parijs en Brussel. Dat meldt persbureau AFP op basis van bronnen binnen het onderzoek. De 32-jarige Atar zou het gezicht zijn achter de schuilnaam 'Abou Ahmad', die verschillende malen opdook in het onderzoek naar de aanslagen, en vanuit Syrië leden van een IS-terreurcel in Europa hebben aangestuurd. Het is niet duidelijk waar Atar zich nu bevindt. Hij is mogelijk dat hij is teruggekeerd naar België en zich daar nu schuilhoudt.

Hildesheim

Abedlaziz A preekt al vier jaar in de moskee van de 'Duitstalige Islamkring' (DIK) in Hildesheim, vlakbij Hannover. Het godshuis geldt al sinds de oprichting in 2012 als radicaal. Minstens 26 aan de moskee verbonden jongemannen zouden de afgelopen jaren zijn vertrokken naar Syrië en Irak, schat de politie.

Eind juli deed de politie met vierhonderd man een inval in de moskee en omliggende panden. Daarbij werden geen arrestaties verricht, alleen bewijsmateriaal meegenomen. Boris Pistorius, de Minister van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen, probeert de DIK-moskee nu te sluiten.

Ook de vier andere gearresteerde mannen worden verdacht van het werven van IS-strijders en het organiseren van reizen naar IS-gebieden. Met hun hulp zou zeker één Duits gezin zijn afgereisd naar Syrië. Ook zouden ze de terreurorganisatie hebben voorzien van financiële hulp.

Twee verdachten, een 50-jarige man met Turkse nationaliteit en een 36-jarige Servische Duitser, worden ervan verdacht potentiële IS-rekruten Arabische les te hebben gegeven en het radicale islamitische gedachtegoed te verspreiden. De andere twee, een 27-jarige Duitser en een 26-jarige man uit Kameroen zouden hebben geholpen met de organisatie van jihadreizen.

De minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere noemde het van cruciaal belang om te voorkomen dat mensen 'zo geradicaliseerd raken dat dat ze terroristen dreigen te worden. We willen niet dat terrorisme uit Duitsland wordt geëxporteerd.' Naar schatting zijn zo'n 820 Duitsers afgereisd naar de oorlogsgebieden in Syrië en Irak. Gevreesd wordt dat zij bij hun terugkeer een gevaar vormen voor de veiligheid.

Duitse politieagenten bij een moskee in Hildesheim, waar eerder deze zomer ook een inval werd gedaan Beeld afp
Duitse politieagenten bij een moskee in Hildesheim, waar eerder deze zomer ook een inval werd gedaanBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden