Column
Is kletsende klasse een hengstenbal?
In Groot-Brittannië bestaat een mooie term voor het gezelschap dat onlangs in de Beurs van Berlage bijeenkroop voor het zogenoemde Correspondents' Dinner. Ze noemen die groep daar de chattering classes - de kletsende klasse.
De term is bedacht door de journalist en satiricus Auberon Waugh, zoon van Brideshead-schrijver Evelyn Waugh. Hij verstond onder chattering classes het politiek geïnteresseerde hoog opgeleide deel van de stadse mediaklasse dat zich bezighoudt met het spuien van meningen in plaats van het achterhalen van feiten. Je zou het in Nederland de grachtengordelkliek kunnen noemen. De personificatie hiervan is Jort Kelder die innig gearmd met Eva Jinek het onderonsje van BN'ers, politici en media binnenkwam, waarmee bewust of onbewust (maar dat zou wel grenzeloos naïef, zo niet oerdom zijn) de roddelpers aan pagina's met nieuwe kopij werd geholpen.
Nu een echte liefde wordt ontkend, kan het tamelijk klef worden genoemd. De zakenclown in bretels was afgelopen weken vaste gast bij Jineks avondprogramma als er over het lot van V&D werd gepraat. Afgezien van het feit dat zijn kennis beperkt is tot de klandizie van de PC Hooft, zou enige afstand tot de interviewer wenselijk zijn.
De kleine groep van celebrity's die elkaar de bal toespelen is na een Brits ook een Nederlands verschijnsel geworden. In de talkshows verschijnen zo vaak dezelfde gezichten dat het soms een verademing is om op de late avond naar Van Liempt Live op RTLZ over te schakelen. Blijkbaar kunnen ze in de jacht op een kijkdichtheid van boven een miljoen niet zonder enigszins clowneske figuren als Kelder, Maarten van Rossum, Johan Derksen en Peter R. de Vries, die de boel wel even politiek incorrect willen opjutten. Je zou ze respectievelijk de Klukkluk, Pipo de Clown en Snuf en Snuitje van de 21ste eeuw kunnen noemen. Alleen Mamaloe doet niet mee.
Vrouwen zijn mogelijk minder uitgesproken of laten zich niet zo gemakkelijk lenen om te provoceren vanwege de kijkcijfers. Niet dat de grachtengordel geen vrouwen in haar gelederen heeft. Hanneke Groenteman deinst er ook niet voor terug om van DWDD naar Humberto Tan te snellen, zodat ze haar grote vriend Paul de Leeuw twee keer op één avond op het schild kan hijsen. De kletsende klasse, de tegenpool van wat vroeger de 'zwijgende meerderheid' heette en nu door internet de scheldende klasse mag worden genoemd, is echter toch vooral een hengstenbal.
Dandy Kelder zei zaterdag in De Telegraaf een boxershortlijn te gaan propageren waarin het linker- of rechterpijpje iets langer zal zijn, afhankelijk van aan welke kant het klokkenspel valt. En hij wil een televisieprogramma maken dat als geste aan Thierry Baudet en Geert Wilders de uitverkoop van Nederland aan Europa aan de kaak stelt. Als kletsende-klassecoryfee mag hij vast onbeperkt een greep doen in het deel van de schatkist waaruit de publieke omroep wordt betaald.
Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl