Klopt dit wel?

Is kijken naar kittens goed voor de concentratie?

Berichten verspreiden zich dankzij internet vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. De Volkskrant gaat op zoek naar hele en halve onwaarheden en probeert de zin van de onzin te scheiden.

Het kijken naar afbeeldingen van kittens zou de concentratie verhogenBeeld thinkstock

Nog meer goed nieuws voor kattenliefhebbers: werd vorige maand bekend dat uit onderzoek blijkt dat het kijken naar kattenfilmpjes gelukkig maakt, nu blijken plaatjes van kittens ook nog de concentratie te verhogen. Het hoeven trouwens niet per se kittens te zijn. Elk babydier naar keuze heeft effect, zolang het maar pluizig en schattig is.

Dat beweren althans onderzoekers van de Universiteit van Hiroshima in een studie gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Plos One. Weer een typisch gevalletje gerecycled komkommernieuws: het onderzoek is namelijk uit 2012 en verscheen toen ook al in het nieuws. Het langetermijngeheugen lijkt er dus niet echt op vooruit te gaan, maar hoe zit dat met de concentratie? Zijn we inderdaad productiever als we onder werktijd af en toe naar kittens of baby-panda's kijken?

Kawaii

'The Power of Kawaii' - het Japanse woord voor schattig - noemen de wetenschappers hun studie. Dat de meeste mensen positieve gevoelens ervaren bij het bekijken van aandoenlijke dieren is niet zo vreemd, maar beïnvloedt het ook hun gedrag, wilden zij weten. 48 studenten, evenveel mannen als vrouwen, van de Universiteit van Hiroshima deden daartoe mee aan een drietal experimenten.

Het eerste experiment was een herhaling van een onderzoek uit 2009. Hieruit bleek dat proefpersonen na het zien van puppies en ander babyspul een stuk beter waren in het operatiespel Dokter Bibber. Het doel van het spel is met vaste hand kleine objecten met een pincet uit een kartonnen patiënt te halen zonder de buzzer te activeren.

In de herhaling van de proef werd opnieuw bevonden dat men na een dosis schattigheid rustiger en zorgvuldiger te werk ging - in ieder geval ten opzichte van de controlegroep die plaatjes te zien kreeg van aanzienlijk minder schattige volwassen dieren.

Ziet u een bericht waarvan u denkt: klopt dit wel? Mail naar kloptditwel@volkskrant.nl.

Een geredde baby orang-oetan in een opvanghuis in IndonesiëBeeld epa

Het tweede proefje was gericht op een taak die minder 'zorgzaam' was dan de operatie met Dokter Bibber, namelijk het tellen van een bepaald cijfer in een reeks. De proefpersonen maakten de test twee keer: voor het kijken naar afbeeldingen van babydieren, volwassen dieren of lekker eten, en erna. Allemaal deden ze het de tweede keer beter, maar de groep die babydieren te zien kreeg scoorde veruit het beste (zie afbeelding).

Beeld Nittino et al

Dan het derde testje. Dat bestond uit het zo snel mogelijk signaleren van de juiste letter in combinaties van kleine letters die een grote letter vormen. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen 'globaal' (het benoemen van de grote letter) en 'lokaal' (het benoemen van de kleine letters). Dit keer werden er naast babydieren en volwassen dieren ook 'neutrale objecten' bekeken. En kijk, hier moeten de onderzoekers erg hun best doen om er toch nog een positief schattigheids-effect uit te persen. Veel verschil was er namelijk niet in de reactietijd. De kijkers naar neutrale objecten waren zelfs ietsje sneller bij de 'globale' letters (zie afbeelding).

Wat is de (ietwat gezochte) conclusie van de onderzoekers? Dat het verschil tussen de scores bij de grote en kleine letters in ieder geval kleiner was bij de proefpersonen die vooraf naar babydieren mochten kijken. 'Dat impliceert dat schattigheid werkt als hulpmiddel voor concentratie, niet als een soort algemeen hulpmiddel voor mentaal vermogen.'

Beeld Nittino et al
Siberische tijgerbaby's in de Brandenburg Zoo in Eberswalde, DuitslandBeeld epa

Kittenpauzes

Volgens Universitair hoofddocent in de psychologie en neurowetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen Elkan Akyürek kan het effect ook te wijten zijn aan de mate waarin de schattige plaatjes 'opwinding' veroorzaken. 'Je doet het misschien ook wel beter in dit soort taken als je afschrikwekkende plaatjes bekijkt, van een blaffende hond, bijvoorbeeld, of plaatjes van fraaie bolides als je erg van auto's houdt. Als het je maar even een opkikker geeft. Dat is in dit soort vrij abstracte - en dus wat saaie - taken ongetwijfeld nooit weg.'

En wat zeggen dit soort testjes überhaupt over het effect van babydieren op de concentratie? Is dat effect groter dan dat van bijvoorbeeld een kop koffie of een korte pauze?

'Schattige kenmerken maken objecten niet alleen gebruiksvriendelijker en aansprekender, maar bewegen gebruikers ook tot voorzichtigheid, hetgeen gunstig is in bepaalde situaties, zoals autorijden en kantoorwerk', concluderen de onderzoekers.

Dus: afbeeldingen van kittens op het wegdek om de verkeersveiligheid te vergroten? Speciale kittenpauzes inlassen op het werk? Die zouden dan wel goed gemonitord moeten worden, want wie eenmaal het internet induikt voor plaatjes van schattige beestjes loopt al snel het risico verstrikt te raken in een web van leeuwenwelpjes, babybeertjes en luiaards die uit een flesje drinken. De verhoogde concentratie kan dan maar beter genoeg zijn om de verspilde tijd in te halen.

Oordeel:

Chinese baby-pandaBeeld afp
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden