Is Joe Kennedy de nieuwe politieke ster in Amerika?

De VS zijn natuurlijk een republiek, maar als het een monarchie was, zou de vorst allicht Kennedy heten. Vandaag laat een nieuwe ster van zich horen.

Joe Kennedy.Beeld epa

Trump is een sterk merk, maar Kennedy is voor veel Amerikanen nog steeds een veel magischer klank. Een telg uit het beroemde politieke geslacht, Joe Kennedy III, moet het vanavond opnemen tegen president Donald Trump.

De 37-jarige Kennedy is door de Democratische Partij uitgekozen om het antwoord te geven op Trumps State of the Union, de jaarlijkse 'troonrede' voor beide kamers van het Amerikaanse Congres. Joe Kennedy is een kleinzoon van Robert Kennedy - de voormalige minister van Justitie die in 1968 werd vermoord toen hij campagne voerde voor het Witte Huis. Vijf jaar eerder was zijn broer, John F. Kennedy, vermoord.

Vast bestanddeel

De jonge Kennedy zit sinds 2013 voor Massachusetts in het Congres. Sprekend zijn grootvader, ook wat zijn politieke opvattingen betreft: een Democraat in hart en nieren.

Tientallen jaren waren de Kennedy's een vast bestanddeel van de Amerikaanse politiek, maar een tijdlang vielen het nageslacht van John, Robert en senator Ted Kennedy vooral op door drankzucht en andere persoonlijke misère.

Met Joe Kennedy III lijkt de 'koninklijke familie van Amerika' weer een politieke ster in huis te hebben. De roodharige afgevaardigde viel afgelopen jaar op met een keiharde aanval op de pogingen van president Trump en de Republikeinen om Obamacare om zeep te helpen. Die toespraak werd een hit op het internet. 'Wow. Dit is een Kennedy die president zou kunnen worden', reageerde voormalig partijvoorzitter Howard Dean. Ook een andere toespraak, waarin hij kritiek uitte op de reactie van Trump op het geweld bij een mars van extreem-rechtse betogers in Charlottesville, werd door miljoenen mensen op YouTube bekeken.

Beeld Getty Images

Verslikken

Maar het traditionele antwoord op de State of the Union is andere kost. Voor de partij die niet in het Witte Huis zit, is het een gelegenheid een aanstormend talent in de etalage te zetten. Soms lukt dat, zoals bij Nikki Haley die in 2016 door de Republikeinen naar voren werd geschoven om president Obama van repliek te dienen. Het leverde haar onder Trump de positie van ambassadeur bij de VN op.

Soms gaat het ook jammerlijk mis. Marco Rubio verslikte zich bijna letterlijk in zijn optreden, iets dat Trump in de verkiezingscampagne gebruikte om hem belachelijk te maken.

De lat ligt hoog voor Joe Kennedy. President Kennedy was een begenadigd spreker, hoewel hij die reputatie voor een groot deel aan zijn tekstschrijvers te danken had. Ook Robert Kennedy en senator Ted Kennedy wisten hun gehoor te inspireren met hun woorden. De nieuwste loot van de Kennedy-dynastie klinkt minder poëtisch, maar dat past mogelijk beter in het Trump-tijdperk.

Impopulair

Normaal wordt van de officiële 'tegensprekers' verwacht dat zij de partijboodschap uitdragen, maar tegelijkertijd ook de bereidheid uitspreken om met het Witte Huis samen te werken. Trump is echter zo impopulair in Democratische kring, dat het voor Kennedy's toekomstkansen dodelijk zou zijn te mild over te komen.

Maar zelfs als hij de juiste toon weet aan te slaan, is het nog de vraag hoe lang zijn optreden bij de kijkers zal blijven hangen. Vergeleken met Trump krijgt hij maar weinig tijd. Bovendien zit voor de president het klapvee klaar. Uiteindelijk is ruim de helft van de Congresleden Republikein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden