Column

Is Jeepa superieur aan TTIP en Ceta?

Een complete volksopstand dreigde vorig jaar in de EU rond TTIP en Ceta - de handelsverdragen met de VS en Canada. FNV, CNV, Greenpeace, de Consumentenbond en Milieudefensie vormden in Nederland een verenigd front tegen deze verdragen.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Op 22 oktober vorig jaar vond een grote demonstratie plaats in Amsterdam. De verdragen zouden leiden tot een verlaging van de normen voor voedselveiligheid en het milieu, stijgende werkloosheid en aantasting van rechten van werknemers. Kortom, de Europese beschaving stond op het spel.

Vorige week werd in Brussel echter een soortgelijk handelsakkoord met Japan getekend: Jeepa (Japan EU-Economic Partnership). EU-president Tusk, commissievoorzitter Juncker en de Japanse premier Abe maakten er een mooie ceremonie aan de vooravond van de G20 van, zonder dat er een wanklank klonk.

Er waren geen demonstranten te bekennen in Brussel (misschien waren ze al naar Hamburg vertrokken), de kletsprogramma's op televisie hadden geen criticasters opgetrommeld en zelfs deze krant wijdde er geen apart stukje aan.

En dat was niet omdat het klein bier was. Onder Jeepa vallen 10 procent van de wereldbevolking, 30 procent van de mondiale bbp's en 40 procent van de wereldhandel. Europese bedrijven denken één miljard euro aan invoerrechten te besparen. En de handel zou met 100 miljard toenemen. De Japanse premier Abe sprak van de geboorte van de grootste handelszone in de wereld. Juncker en Tusk vierden het als een overwinning op de isolationisten. 'Samen met Japan willen wij ervoor zorgen dat de wereld niet honderd jaar in de tijd wordt teruggezet', zei Tusk.

De globalisten durven weer een grote mond op te zetten. De opvallende stilte rond Jeepa zou een signaal zijn dat isolationisme en nationalisme op de terugweg zijn, nu May aan het stoethaspelen is met Brexit en Trump met ongeveer alles.

Een verschil is dat de Europese landbouw niet veel heeft te vrezen. Japan is geen grote landbouwexporteur, zoals de VS of Canada. De boerenlobby hoeft niet bang te zijn te worden overspoeld met gemodificeerde gewassen, groeihormonen of pesticiden. Als van de kant van de boeren en de deskundigen die waken over voedselveiligheid en milieu iets te vrezen valt, moet dat uit Japan komen.

Daarnaast is in Jeepa veel onduidelijk gelaten. Grootste bezwaar tegen TTIP en Ceta was de oprichting van een arbitrageforum dat conflicten zou beslechten en de weg zou openen voor schadeclaims. Maar dat betekent niet dat zo'n forum er nu niet zou moeten komen.

Het enige echte verschil is dat Jeepa tot stand is gekomen in een achterafkamertje dat door iedere actievoerder over het hoofd was gezien. De kritiek op het gebrek aan transparantie bij TTIP en Ceta heeft Brussel verholpen door over Jeepa niets te zeggen totdat de handtekeningen waren gezet.

De doodse stilte kan bij ratificatie nog exploderen tot veel lawaai.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden