Is Ierland van de zeuro gepromoveerd naar de neuro?

Beeld de Volkskrant

De Ieren zijn onze favoriete mede-Europeanen. We hebben het genie Oscar Wilde aan ze te danken, George Bernard Shaw, U2 en Guinness. Wie kan kwaad worden op mensen die zingen in het café? Het is een land van grote literatuur, prachtig theater en mooie muziek.

En bovenal kunnen ze zo lekker de arrogante Britten het bloed onder de nagels vandaan halen. Zo weigeren ze na een eventuele Brexit de grenzen met het Britse noorden dicht te spijkeren, hetgeen betekent dat immigranten via Noord-Ierland nog vrij het Verenigd Koninkrijk in kunnen blijven reizen.

Vanwege de strategische ligging tolereert de EU graag de achtbaaneconomie van de Ieren. Brussel is altijd ongekend genereus geweest tegenover de Ieren. Geen land kreeg van Brussel relatief zoveel landbouwsubsidie en zoveel steun voor het tiptop op orde brengen van de infrastructuur. Een Keltische tijger was het resultaat.

Maar zoals de Ierse nationalist en schrijver Brendan Behan al zei: 'Als het soep regent, rennen de Ieren naar buiten met hun vork.' Toen de eurocrisis in 2010 escaleerde, was Ierland na Griekenland echter het zwakste jongetje van de euroklas, met een ineenstortende vastgoedmarkt, omvallende banken en een exploderende overheidsschuld.

Liefst 51 procent van de mensen die er volgens financieel persbureau Bloomberg verstand van hadden (71 procent voor Griekenland en 38 procent voor Portugal), voorspelden toen dat het land failliet zou gaan. Ierland zou bij de Zuid-Europese landen in het zeurogebied moeten worden geplaatst.

De Keltische tijger was van papier gebleken. De Ieren hadden er een zootje van gemaakt door net als IJsland een veel te grote financiële sector op te tuigen en belasting-ontwijking te faciliteren voor multinationals.

In november 2010 stond de Ierse regering met een bedelbrief op de stoep van de Europese Commissie in Brussel. Dublin kreeg 85 miljard euro aan leningen, 20 duizend per Ier, waaraan de bijdrage van Nederland 2,7 miljard bedroeg. Brussel riep nog even dat Ierland in ruil daarvoor het lage tarief voor de vennootschapsbelasting van 12,5 procent zou moeten verhogen, maar dat weigerden de Ieren botweg.

Inmiddels is de Keltische tijger herboren, dankzij een neoliberale aanpak van drastische bezuinigingen en belastingverlagingen, waarvan vooral de multinationals profijt trekken.

Vorig jaar groeide de Ierse economie 5,3 procent en dit jaar opnieuw 4,2 procent. Vorige maand plaatste Ierland voor het eerst zelfs een staatslening van 500 miljoen met een negatief rentepercentage van 0,009 procent. Het gemiddelde rendement op Ierse staatsobligaties is nu 0,7 procent - net boven Nederland maar onder België. Een neuroland.

Maar uiteindelijk is de Ierse economie net als de Ierse zomer. Vijf dagen prachtig weer, waarna een paraplu nodig is die door Brussel moet worden geleverd.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden