Is iedereen een Japanner?

Wie 30 is en jaarlijks 1.000 euro op een spaarrekening zet, zou bij een rente van 5 procent op zijn 67ste jaar een som van 102 duizend euro op de bank hebben staan.

Niemand weet precies wat in 2050 nog met dat bedrag kan worden gedaan. Misschien een leuk 3D-printertje kopen, waarmee een golfclub op maat kan worden geproduceerd. Of misschien past een robotbestuurde Nissan binnen dat budget.

Maar helaas is de rente op dit moment hoogstens 2 procent. Als dat zo blijft, dan resteert nog maar een armzalige 54 duizend euro - net voldoende voor de aanschaf van een rollator op zonnecellen of een barbecuerobot.

Op dit moment gaan spaarders er op achteruit. De rente is onvoldoende om de inflatie te compenseren. En dan rekent de overheid ook nog een fictief rendement van 4 procent waarover belasting moet worden betaald.

Pas bij een rente van 12 procent zou een aardig kapitaaltje van een half miljoen bij elkaar zijn gespaard. Maar in de tweehonderd jaar oude geschiedenis van dit koninkrijk was alleen in de jaren tachtig van de vorige eeuw de rente even zo hoog. De babyboomers spaarden toen niet. Velen van hen namen juist in die tijd een hypotheek waarover 10 tot 13 procent rente moest worden betaald. Zelfs met een inflatie van 8 procent bleef er echter nog een lucratief rendement over.

Sparen is slecht voor de economie, zeker als de overheid tegelijkertijd bezuinigt. Omdat de regering aan de leiband van Brussel loopt, roepen Rutte c.s. de Nederlanders al enige tijd op meer geld uit te geven. Dat het niet helpt, heeft niets met de volksidentiteit te maken of met het lage vertrouwen in de politici die de oproepen doen. Het gebeurt ook niet in andere landen.

Als sparen een verliesgevende activiteit is, zouden mensen die geld overhouden daar iets anders mee gaan doen. Ze zouden het via crowdfunding of via de aankoop van aandelen investeren in zaken die mogelijk meer rendement opleveren. Maar dat doen ze niet, ondanks de extreem lage rente.

Integendeel, de mensen mijden juist risico's in deze crisistijd. Ze zetten een steeds groter deel van hun geld op een veilige bankrekening en een kleiner deel steken ze in aandelen. De verzekeraar Allianz plaatste daarover vorige week een heel interessant grafiekje in het Global Wealth Report. In de eurozone, de VS en Japan hebben beleggers sinds het begin van de crisis in 2008 liefst 10 tot 20 procent van hun vermogen extra op een spaarrekening gezet. Nederlanders vallen daarbij niet uit de toon.

De Amerikanen en Europeanen gaan volgens Allianz in hun spaargedrag steeds meer lijken op de Japanners die daardoor twee verloren decennia achter de rug hebben. In feite hebben de Europeanen al ruim een half decennium verloren.

Maar ze blijven sparen voor de barbecuerobot in 2050.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden