VIER VRAGEN

Is Hillary niet te oud? Vier vragen over de campagne

Op de belangrijkste vraag (gaat ze winnen?) kan nog niemand antwoord geven. Maar we kunnen wel vooruitblikken op de campagne die Hillary gaat voeren. Vier vragen aan Kirsten Verdel, die zelf in 2008 in het campagneteam van Barack Obama heeft gewerkt.

Sacha Kester
null Beeld ap
Beeld ap

In 2008 dacht iedereen dat Hillary Clinton de nominatie met gemak binnen zou halen, maar toen werd ze door Barack Obama weggespeeld. Staat er nu ook een verrassing klaar in de coulissen?
'Dat denk ik niet. We weten nog niet wie zich nog meer kandidaat zal stellen, maar er worden geen serieuze tegenstanders verwacht. Martin O'Malley bijvoorbeeld, de voormalige gouverneur van de staat Maryland, zal zich vermoedelijk nog melden, maar hij is bij het Amerikaanse publiek een volslagen onbekende. Dat was Obama indertijd niet. In Nederland hadden we misschien nog niet van hem gehoord, maar hij had zichzelf in 2004 al op de kaart gezet met een toespraak op de Democratische Conventie.

'De enige die volgens mij echt een interessante kandidaat zou zijn, is senator Elizabeth Warren. Maar zij heeft gezegd niet mee te doen. Nu hoor je dat vaker, maar in haar geval geloof ik het.'

Het was niet alleen de magie van Obama waardoor Hillary verloor. Ze maakte zelf ook fouten. Wat gaat ze nu anders doen?
'Ze werd toen als arrogant gezien: de vrouw die dacht dat ze de nominatie al in haar zak had. Hillary ging er volledig van uit dat ze de voorverkiezingen na Super Tuesday (toen mensen in 24 staten staten naar de stembus gingen) zou hebben gewonnen. Ik was er bij en zag hoe ze lachend, handenschuddend, door de zaal liep toen de uitslagen binnendruppelden. 'Ik heb Missouri binnen', zei ze stralend, en ik vertelde haar dat die informatie niet klopte. Ze bleek in totaal in vier staten te hebben verloren waarvan ze eigenlijk dacht gewonnen te hebben. Langzaam drong het tot Hillary door dat ze nog niet klaar was. Ze trok een beetje wit weg.

'Dit keer zal ze veel voorzichtiger zijn. Zichzelf opnieuw introduceren en proberen minder arrogant en defensief over te komen. Ze zal met kleine, intieme bijeenkomsten beginnen, veel aandacht hebben voor de middenklasse en jongeren en proberen zichzelf neer te zetten als vernieuwend. Dat wordt nog lastig voor iemand die al decennia in het nieuws is.'

Kirsten Verdel Beeld Kirsten Verdel
Kirsten VerdelBeeld Kirsten Verdel
null Beeld ap
Beeld ap

En wellicht te oud is? Ze zou 69 jaar zijn als ze de verkiezingen wint.
'Ik denk niet dat haar leeftijd een probleem is. Sommige mensen kwakkelen al op hun veertigste, anderen zijn op hun tachtigste nog vitaal. Ze is ook wel wat gewend: de hoge werkdruk, de negativiteit. Ze weet wat het is om campagne te voeren. Ze weet zelfs wat het is om te verliezen, en ook dat is veel waard.

'Ronald Reagan, die ongeveer even oud was, maakte er in zijn campagne een grapje over: 'Ik zal de jeugdige leeftijd en onervarenheid van mijn tegenstrever niet tegen hem gebruiken.''

Als u in haar team zou werken, wat zou u haar dan adviseren?
'Ze moet sterk uitbuiten dat ze de eerste vrouwelijke president kan zijn, dat trekt toch echt mensen aan. Ik vind haar boodschap goed gekozen: ze wil de middenklasse verheffen zonder de financiële elite aan te vallen. Het moet 'een beetje eerlijker voor iedereen'. Dat klinkt vaag, maar je moet pas later in de campagne concreter worden: zodra je een duidelijk standpunt inneemt, wordt je er fel op aangevallen.

'Daarnaast verwacht ik dat er veel aandacht zal zijn voor de mens Hillary, met uitgebreide verhalen in de Amerikaanse equivalenten van Libelle en Margriet. Zeker, ook als oma! Dat heeft ze ook net aan haar twitterbio toegevoegd. Gisteren stond er nog hondenbezitter, vandaag echtgenote, moeder en oma.'

null Beeld ap
Beeld ap
De twitterbio van Hillary Clinton Beeld screenshot
De twitterbio van Hillary ClintonBeeld screenshot
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden