Is het veiliger rechts afslaan met de piepende Lisa-2 Alert?

De LIsa-2 Alert piept en knippert. Maar is het voldoende fietsers te wijzen op het gevaar van de dode hoek?...

Rob van de Moosdijk explodeert bijna uit zijn krappe colbertje, terwijl achter hem een vrachtwagen luid staat te piepen. De scène speelt zich af op een winderig plein van de Technische Universiteit van Delft waar zojuist de lof is gezongen van zijn product.

Het product is dat gepiep, in combinatie met knipperende lampjes aan de rechterflank van de vrachtwagen. Het heet Lisa-2 Alert en bindt de strijd aan met de zogenoemde dode hoek, het grote probleem van chauffeurs die rechtsaf slaan.

De dodehoekspiegel die een paar jaar geleden verplicht werd gesteld, blijkt niet te helpen. Integendeel, het aantal doden is juist gestegen.

Het dubbele alarm dat de vrachtwagen via Lisa-2 Alert afgeeft, kan die ongevallen voorkomen. Van de Moosdijk is daarvan zo heilig overtuigd dat hij ieder mens die hem tegenspreekt kan aanvliegen. Dat mens bestaat en Van de Moosdijk noemt hem ‘Meneer SWOV’, een naam die hij uitspuugt.

Eerst naar Delft waar Henri Christiaans van de faculteit Industrieel Ontwerpen zijn bevindingen over Lisa-2 Alert openbaarde. Fietsers bleken inderdaad te worden gewaarschuwd. Dat is ook het idee van het systeem: wielrijders moeten niet zomaar voorrang nemen.

Tegen die gedachtegang komt ‘meneer SWOV’ in het geweer. Verkeersonderzoeker Chris Schoon van deze stichting vindt dat de constructie verwarring creëert. ‘De chauffeur gaat ervan uit dat de fietser het alarm hoort.’ Het onderzoek wuift hij weg als onoordeelkundig.

De SWOV doet nog onderzoek naar de stijging van het aantal ‘dodehoekdoden’. Volgens Schoon is het enige alternatief voor de spiegel een camera die een groter gebied bestrijkt. ‘Maar wel een stuk duurder.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.