Is het te verantwoorden dat Michael P. zonder begeleiding naar zijn avondschool ging?

Michael P., die wordt verdacht van de moord op Anne Faber, ging zonder begeleiding naar een avondschool toen hij op de forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder zat. Hij deed een opleiding tot hovenier. Zijn studiegenoten wisten van niets. Hoe verbazingwekkend is die gang van zaken?

Gijs Beukers
Het Wellantcollege in Houten waar Michael P. een opleiding volgde. Beeld anp
Het Wellantcollege in Houten waar Michael P. een opleiding volgde.Beeld anp

Het is 'de gewoonste zaak van de wereld' dat veroordeelden voordat ze definitief vrijkomen toewerken naar een stabiel leven buiten de tralies, zegt Peter van der Laan, hoogleraar reclassering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In de gevangenis kunnen gedetineerden onder meer werken, cursussen volgen en solliciteren om hun terugkeer in de samenleving te bevorderen.

Lichter regime

Michael P. zat in de laatste fase van zijn detentie en was ter voorbereiding op zijn vrijlating overgeplaatst van de gevangenis naar een forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder. Daar heerst een lichter regime, en bestaat in bepaalde gevallen de mogelijkheid buiten de hekken van de afdeling te komen.

Per veroordeelde wordt op zo'n afdeling bekeken welke opleiding of welk werk verantwoordelijk is, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met het gepleegde delict en het vertoonde gedrag. 'Een pedoseksueel zal niet snel als een kat op het spek gebonden worden', zegt Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Michael P. volgde een opleiding tot hovenier aan het Wellantcollege in Houten. Beeld anp
Michael P. volgde een opleiding tot hovenier aan het Wellantcollege in Houten.Beeld anp

Twijfelachtig besluit

Op de psychiatrische afdeling heeft P. de mogelijkheid gekregen om vanaf half september een opleiding tot hovenier te volgen - een besluit dat moet zijn goedgekeurd door de directeur van de gevangenis waar P. eerder zat, of door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), zegt de woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Een twijfelachtig besluit, vindt Henny Sackers. Hij erkent dat het heel gebruikelijk is dat gedetineerden van meer vrijheden gaan genieten als ze bijna vrijkomen, maar voegt daar meteen aan toe dat P. 'absoluut geen doorsnee geval' is. 'Hij heeft na een veroordeling voor een ernstig zedendelict (P. verkrachtte in 2010 twee tienermeisjes, red.) een persoonlijkheidsonderzoek bij het Pieter Baan Centrum geweigerd.'

Dat de opleiding van P. in de avond was, bevreemdt Sackers ook. 'Het is tegenwoordig om half 7 donker. Gezien het delict dat P. heeft gepleegd lijkt me dat relevant.'

Privacy

'Ik vind het wel een logisch besluit', zegt Peter van der Laan. Als P. nu geen vrijheden toegekend had gekregen, had hij later onvoorbereid op straat gestaan, zegt hij. 'Dat was ook niet goed geweest.' Van der Laan vervolgt: 'Had P. het reguliere integratietraject rimpelloos doorlopen, misschien op termijn een diploma behaald, dan hadden we gezegd: dit is hoe wij kijken naar resocialisatie. 'Ik begrijp dat alle aandacht uitgaat naar die enkele verschrikkelijke keer dat het misgaat, maar dat betekent niet dat dit systeem van re-integreren meteen de helling op kan.'

Cursisten kwamen erachter dat P. bij ze op de opleiding zat toen een van hen hem herkende op een foto. Door privacywetgeving waren ze niet op de hoogte gebracht van zijn verleden, zegt Willy Vogels, woordvoerder van het Wellantcollege, waar de opleiding gegeven werd.

'Ik heb er wel begrip voor dat de omgeving van delinquenten niet over hun justitieel verleden op de hoogte wordt gesteld', zegt Van der Laan. 'Als dat wel zou gebeuren, zijn al hun kansen meteen verkeken. Maar ingewikkeld is het wel, zeker bij plegers van zulke ernstige delicten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden