Opinie

'Is het Nobelprijscomité zo kort van memorie of stelt de Balkanoorlog niets voor?'

De Europese Unie verdient een schouderklopje, maar de Nobelprijs gaat te ver, schrijft Ferdows Kazemi. 'Onder het wakende oog van de EU heeft Frans van Anraat een massavernietigingswapen naar Irak kunnen exporteren.'

Het Berlaymontgebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Beeld ANP
Het Berlaymontgebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie.Beeld ANP

Ik heb niets tegen de Europese Unie. Integendeel, ik ben pro-EU, en dat meen ik echt. Ik ben dolgelukkig dat er eindelijk een club verstandige mensen de koppen bij elkaar heeft gestoken en besloten heeft om volwassen te handelen. Een club die niet bij elke driftige bui het wapen pakt en op elkaar schiet. De EU verdient zeker een schouderklopje. Het is een knappe prestatie om dit deel van de wereld, dat tot voor kort beheerst werd oorlogen tegen elkaar en uitbuitingen van andere continenten, beschaafd te laten gedragen. Zij mag best in het zonnetje gezet worden, als beloning voor haar goed gedrag.

Maar de Nobelprijs voor de Vrede? Ik wist niet wat ik las. Is dit een cynische opstelling van het Nobelcomité of een politiek statement tegen de anti-EU bewegingen? Hoe dan ook, het laat bij mij een onaangename smaak achter.

Srebrenica
Het Nobelcomité heeft het over de 'stabiliserende rol van de EU' die dit continent veranderd heeft in 'een continent van vrede'. Is het zo kort geleden dat we geen oorlog meer gehad hebben op ons continent? Is het comité zo kort van memorie of stelt de oorlog in de Balkan niets voor? Heeft de EU er echt alles aan gedaan om de genocide onder de bewoners van Srebrenica te voorkomen? Dan zou ik de Nobelprijs toekennen aan de Nederlandse troepen die zich destijds daar stationeerden in plaats van aan de hele EU.

Naar schijn is de vrede binnen de grenzen van het continent de leidraad geweest om deze prijs toe te kennen. Het Nobelcomité kon het niet maken om het over de wereldvrede te hebben. De puinhopen van de oorlogen in Irak en Afghanistan zijn immers nog niet opgeruimd. En de mensonterende gevolgen van de economische sancties tegen de Iraanse bevolking kunnen ook niet voor de EU pleiten als verdediger van de mensenrechten.

Grote eer
Toen ik las dat José Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, twitterde: 'Het is een grote eer voor de hele EU, alle 500 miljoen inwoners, om de Nobelprijs voor de Vrede 2012 te winnen', dacht ik 'in ieder geval 500 miljoen inwoners min één'. En dat is Frans van Anraat, de gifgasleverancier aan Saddam Hussein.

Ik wil het niet over nog tientallen burgers van dit continent hebben die op verschillende manieren de mensenrechten geschonden hebben en zich niet vereerd horen te voelen door deze prijs. Ik houd het bij één persoon, iemand die gelukt is om onder het wakende oog van de EU een massavernietigingswapen naar Irak te exporteren. Zijn daad heeft genocide veroorzaakt in een ander continent.

Ik neem het Barroso niet kwalijk dat hij ervan uitgaat dat 'alle 500 miljoen inwoners' van de EU zich vereerd voelen door deze prijs. Frans van Anraat was maar één persoon die toevallig in de EU woonde en wat geld wilde verdienen door zijn Hollandse handel. Dat zijn handeltje het leven van ruim 5000 onschuldige burgers van Halabja gekost heeft, waaronder veel vrouwen en kinderen, kan Barroso kennelijk niet weten, evenmin het Nobelcomité. Het is zo lang geleden. Bovendien, de onaangename herinneringen worden vaak verdrongen, als zelfbescherming.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden