Volkskrant Avonddinsdag 22 september

Is het net zo erg als in maart? Drie redenen voor zorg, één voor hoop | Waar doen Famke Louise en Thomas Berge niet aan mee, vraagt Aaf Brandt Corstius zich af

Een verpleegkundige tijdens de eerste golf in het Amphia ziekenhuis in Breda.
 Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Een verpleegkundige tijdens de eerste golf in het Amphia ziekenhuis in Breda.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Nieuws

Drie redenen voor grote zorgen over de tweede golf (en nog een reden om hoop te houden)
Nederland heeft inmiddels bijna evenveel mensen op de intensive care liggen als op 14 maart, de dag dat Nederland vanwege de corona-uitbraak op slot ging.

Trumps missie om conservatieve opperrechter te benoemen lijkt te slagen
Donald Trump zet zijn plan door om nog vóór de presidentsverkiezingen een nieuwe conservatieve opperrechter te benoemen. De kans dat zijn missie slaagt is groter geworden nu de meerderheid van de Senaat zijn plan lijkt te steunen. Zaterdag noemt hij de naam van de kandidaat.

Actiegroep Viruswaarheid bracht BN’ers die zich tegen coronamaatregelen verzetten bij elkaar
Onder de hashtag #ikdoenietmeermee heeft een groep bekende Nederlanders zich maandag via sociale media tegen de coronaregels gekeerd. De artiesten, die veel kritiek krijgen, blijken bijeengebracht door actiegroep Viruswaarheid.

Liveblog coronavirus: Zorgautoriteit spreekt van ‘alarmerende’ situatie | Meer mensen besmet op werk en school
Afgelopen week is het aantal positieve coronatests met meer dan de helft gestegen. RIVM-voorman Jaap van Dissel waarschuwt: Nederland staat, net als veel andere Europese landen, aan de vooravond van een tweede coronagolf. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Ruslands grootste religieuze nederzetting gaat apocalyps niet halen: veiligheidsdiensten voeren messias Sergej Torop af
Op een berg in Siberië bereidde de zelfverklaarde messias Sergej Torop zijn 5.000 volgelingen al een kwarteeuw voor op een apocalyptische vloedgolf. Maar het einde der tijden gaan ze niet halen.

Laura Landberg (links): ‘Ik ben 16, dus ik weet wat ik denk en vind.’
 Beeld Marcel van den Bergh
Laura Landberg (links): ‘Ik ben 16, dus ik weet wat ik denk en vind.’Beeld Marcel van den Bergh

Aanraders

Wat voor invloed heeft #ikdoenietmeermee? ‘Ik ben 16, dus ik weet wat ik denk en vind’
Via de hashtag #ikdoenietmeermee roepen jonge artiesten en andere influencers hun vaak even jonge volgers op de coronaregels te negeren. Wat is de draagwijdte van hun boodschap? ‘Jongeren zijn prima in staat de relevantie van zo’n bericht te wegen.’

Amsterdamse toestanden in Hindelopen: ‘Elke week nieuwe buren, dat is niks’
Toeristen zijn in Hindeloopen al decennia graag geziene gasten. Maar nu verdeelt de vakantieverhuur van (tweede) recreatiewoningen de gemeenschap van het Elfstedenstadje. ‘Elke week nieuwe buren, dat is niks.’

Onderzoek toont aan dat planten locaties onthullen van dode lichamen in bossen
Planten gebruiken om lijken op te sporen, het klinkt als het plot van een vergezochte CSI-aflevering, maar onderzoekers denken dat dit een succesvolle zoekstrategie kan zijn om vermiste lichamen te vinden.

Leven op Venus? Hier staan we met de zoektocht naar buitenaards leven
Mogelijk leven op Venus ontdekt, schreven zo’n beetje alle media in binnen- en buitenland. Zou het echt? En hoe ziet dat leven er dan uit? Daphne Stam (planeetonderzoeker TU Delft) en George van Hal (wetenschapsredacteur Volkskrant) leggen uit waar wetenschappers staan met die ultieme vraag: zijn we alleen in het heelal?

Mark Tuitert. Beeld Aisha Zeijpveld
Mark Tuitert.Beeld Aisha Zeijpveld

Antifragiel leven: Mark Tuitert is op alles voorbereid dankzij Nassim Taleb
Hoe wapen je je tegen onverwachte en ongekende ellende? Door corona dringt die vraag zich op. Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert, die grote tegenslagen te boven kwam, had veel aan denker Nassim Taleb.

Column Aaf Brandt Corstius: Waar doen Famke Louise en Thomas Berge dan precies niet meer aan mee?
Famke Louise had besloten dat ze niet meer meedeed. ‘Alleen samuh. Krijgen we de overheid. Onder controluh. IK!!! Doe niet meer mee. Frie de piepel’, zei Famke Louise. Veel mensen vinden het gevaarlijk als beroemdheden hun gevolg oproepen tot verzet tegen of wantrouwen jegens de overheid. Maar ik vrees dat deze oproep zo stupide is dat niemand er gehoor aan kán geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden