Is het mode of kunst?

Modekeuze

Een tent gemaakt van veertig blauwe truien door studio Dennis Vanderbroeck

De vraag of iets mode of kunst is, komt vaak terug in de modewereld. Neem het bovenstaande ontwerp van Studio Dennis Vanderbroeck: een tent gemaakt van veertig blauwe truien. Wie trekt zoiets aan? En wanneer dan?

Het maakt de ontwerper die als performer afstudeerde aan de Toneelacademie van Maastricht niet uit; hij ziet modeontwerpen als een toegepaste kunstvorm. Van hem hoeft niet alles even draagbaar te zijn, hij wil verder kijken dan kleding.

Zijn tenttrui is onderdeel van de expositie Fashion vs. Art, tot en met 21 mei te zien in de vitrine van cultuurcentrum Schunck in Heerlen. Daar worden werken gepresenteerd van jonge ontwerpers die de modegrenzen opzoeken. Zoals een bril met verwisselbare glazen van Minou Lejeune. Of de aangeklede poppen van Aina Seerden, die vraagtekens zet bij de invloed van sociale media.

De expositie is een initiatief van de Stichting Fashionclash, een organisatie van drie vrienden die getalenteerde ontwerpers een platform wil geven. De stichting is ook verantwoordelijk voor het jaarlijkse modefestival Fashionclash, een manifestatie met een programma waar het enthousiasme van de makers vanaf spat (29 juni t/m 2 juli).

Zij waren ook het vliegwiel voor Forza Fashion House, een creatieve broedplaats voor modemakers die medio 2017 opent en waarin flink is geïnvesteerd door de gemeente Maastricht. Wordt vervolgd.