Is het missen van het WK juist een zegen voor de economie?

De kwestie

De orkaan Irma heeft Sint Maarten een schadepost opgeleverd van mogelijk één miljard euro. Dat is desastreus, maar schijnbaar niet te vergelijken met de schade die Nederland vanavond lijdt als er niet met 7-0 van Zweden wordt gewonnen.

In Voetbal Inside roept Johan Derksen al maanden dat die kosten 'in de miljarden lopen', hetgeen zelfs de schade van de Waternoodsramp van 1953 relativeert. Als dat zo is, moet Art Rooijakkers de rijksgenoten in het Caribisch gebied oproepen vrijdag een nationale inzameling te houden om Nederland te helpen met de wederopbouw van het totaalvoetbal.

Natuurlijk zijn de uitlatingen van Derksen apekool. En helaas wordt hij nooit gecorrigeerd door een presentator die hoopt aan de onderbroekenlol van drie oudere heren nog een Televizierring over te houden.

In werkelijkheid vaart de economie juist wel bij de uitschakeling. Dick Advocaat zou zogezegd een standbeeld voor Beursplein 5 moeten krijgen. De financiële baten van het missen van het WK overtreffen vele malen de kosten. Gekscherend kan zelfs worden vastgesteld dat in 2010 en 2014, toen Nederland op het WK zilver en brons haalde, het groeipercentage ver onder het Europese gemiddelde lag. En toen Nederland zich vorig jaar niet plaatste voor het EK in 2016, groeide de economie met 2,1 procent juist harder dan het EU-gemiddelde.

Voetbalsuccessen maken nog geen promille uit van de economie. De grote triomfen van Feyenoord en Ajax en twee WK-finales in de jaren zeventig gingen gepaard met afnemende groei en stijgende werkloosheid. Bij het winnen van de EK van 1988 floreerde de economie.

De economische schade van het niet plaatsen is beperkt tot de gemiste inkomsten van media, supermarkten, reisbureaus en horeca. NOS en RTL kunnen hun reclameblokken minder duur slijten en De Telegraaf zal wat minder zomerabonnementen verkopen. Maar die baten wegen amper op tegen de kosten die moeten worden gemaakt om extra verslaggevers, presentatoren en BN'ers naar Rusland te sturen om de prestaties van Oranje daar te becommentariëren.

De supermarkten beweerden tijdens het WK in Brazilië voor 60 miljoen extra aan oranje vla en tompoezen te hebben verkocht. Maar een deel van die opbrengsten ging verloren aan de kosten van Roy Donders-trainingspakken, wuppies, welpies en andere prullaria. Daarnaast worden andere artikelen minder verkocht. ING stelde al eens vast dat oranjegekte niet leidt tot hogere uitgaven maar alleen tot verschuiving van uitgaven. Wat de kroegen meer omzetten omdat oranjefans zich daar komen bezatten, gaat ten koste van bioscopen en restaurants. Er hoeft geen ME mee naar Rusland. Er is geen productiviteitsverlies door katers en voetbalgeklets onder werktijd. Niemand vertrekt eerder van zijn werk uit angst de aftrap te missen. Er zijn dus ook geen extra files.

Het missen van het WK is niet alleen een zegen voor de economie. Het is een zegen voor het land.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over