Is het grote graaien nog niet achter de rug?

De grootste graaiers zijn ook de hardnekkigste. Jan Bennink krijgt weer een nieuwe baan, zonder twijfel met nieuwe opties.

PETER DE WAARD

Vlak na zijn aantreden als president-commissaris van Sara Lee - bekend van DE koffie, Pickwick en Senseo - koopt Jan Bennink 52 duizend aandelen van het bedrijf voor 19,42 dollar. 'Ik denk dat het bedrijf is ondergewaardeerd. Ik wil hier hoge groei en hoge marges.' Als het aandeel in augustus is gedaald tot 16,98 dollar koopt hij er nog eens 128.400 bij en een week later 58.400 voor 17.28 dollar. Gisteren noteerde Sara Lee 17,81 dollar. Hij speelt dus weer ongeveer quitte.

Volgend jaar wordt Bennink president-commissaris van het nieuwe CoffeeCo, dat hij zelf uit Sara Lee heeft gecreëerd. Niemand twijfelt eraan dat hij op dat moment zal willen cashen.

Jan Bennink (54) is een kruidenierszoon uit Groningen. Hij studeert daar sociale geografie - geen gebruikelijk opstapje voor een carrière als de grootste graaier in het Nederlandse bedrijfsleven. Na luiers (Procter & Gamble) gaat hij in de wasmiddelen(Benckiser), zuivel (Danone) en babyvoeding (Numico). In 2007 verkoopt hij Numico aan zijn oude Franse baas Danone. Als topman blijkt hij zoveel aandelen en opties van het bedrijf te hebben dat hij in een klap 87 miljoen euro opstrijkt. Het politieke establishment staat op zijn achterste benen en zelfs het zakenestablishment is geschokt. Zijn voorganger bij Numico, Hans van der Wielen, spreekt er schande van.

Dat Bennink drie keer trouwt, is bijna symbolisch. Hij houdt niet van de lange termijn. Hij wil snel resultaat en daarvoor worden beloond. Hij is een workaholic die één ethiek kent: 'Als ik vroeger zes weken vakantie had, werkte ik zes weken in de fabriek.'

Begin dit jaar wordt de jobhopper benoemd tot chairman of the board - een veredelde president-commissaris - van het Amerikaanse Sara Lee. Hij krijgt als speciale taak het opsplitsen van de onderneming in twee bedrijven.

Op het moment dat de 2.300 werknemers in Nederland bij de CAO-onderhandelingen wordt gevraagd een offer van 15 procent te brengen, wordt bekend dat Bennink voor zijn parttimefunctie 5,3 miljoen euro krijgt betaald. 'Dat is het salaris van vierhonderd werknemers', stelt voormalig Sara Lee-topman Cor Boonstra zuur vast.

Sara Lee vindt het hoge salaris - 35 maal meer dan zijn voorganger - gerechtvaardigd vanwege het complexe werk waarmee hij werd opgezadeld. Maar hij heeft het hiermee ook weer niet zo druk dat hij een commissariaat bij Coca-Cola moet weigeren. Zijn enige opvallende daad bij Sara Lee is het wegkopen van de 47-jarige Michiel Herkemij bij Heineken. Hij moet bestuursvoorzitter van CoffeeCo worden. Zonder twijfel zal er ook bij dit bedrijf een riante aandelen- en optieregeling klaar liggen.

Reageren? p.dewaard@Volkskrant.NL

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden