Is het gerechtvaardigd om dieren te gebruiken voor menselijke doeleinden?

De ingezonden brieven van woensdag 5 april.

Biologische varkensboer verzorgt zijn varkens. Beeld Daniël Rosenthal / de Volkskrant
Biologische varkensboer verzorgt zijn varkens.Beeld Daniël Rosenthal / de Volkskrant

Brief van de dag: En als het nou honden waren?

De discussie over varkens, in deze krant aangezwengeld door Roos Vonk, gaat vooral over hoe de dieren het hebben. Volgens het ene kamp worden ze bruut mishandeld, volgens het andere liefdevol verzorgd.

Zoals vaak wordt voorbijgegaan aan de vraag of het überhaupt gerechtvaardigd is dieren te gebruiken voor menselijke doeleinden.

Vleesvarkens zijn zes maanden oud als ze naar de slacht gaan. Omgerekend naar een mensenleven zijn ze dan niet ouder dan een peuter. Zouden we dat ook accepteren als het om honden gaat?

Van de meeste diersoorten voelen we wel aan dat het niet juist is om dieren op die manier te gebruiken. Maar dat het met sommige dieren wel gebeurd, zien we als een vanzelfsprekendheid, zodat we nauwelijks afvragen of het wel rechtvaardig is. Volgens boerendochter R.M. Lenferink (U, 1 april) kun je er als boer zelfs passie voor hebben om je brood te verdienen in een industrie die draait op het doden van varkens. Hoe de dieren ook behandeld worden, je hoeft er geen getuige van te zijn om daar bezwaar tegen te hebben. Dat vinden we ook niet als het om honden zou gaan.

Willem Vermaat, docent milieuwetenschappen Universiteit Utrecht

Hand in hand

In zijn column van 4 april schrijft Bert Wagendorp over de bestrijding van geweld tegen homo's dat er meer hand-in-handfoto's, geld en een einde aan middeleeuwse, vaak religieuze opvattingen nodig zijn.

Hij vergeet het allerbelangrijkste en het onontbeerlijke van de homostrijd, namelijk veel meer potten, flikkers en biseksuelen die lid worden van hun enige echte belangenorganisatie het COC, want eendracht maakt macht om prioriteit nummer één, te weten betere voorlichting op scholen, af te dwingen. Slechts een ronduit beschamend aantal homo- en biseksuelen is echter ondersteuner van het COC. Verlichte hetero's mogen ook lid worden. Dat is duurzamer dan gedurende 1/100 seconde hand in hand lopen voor een foto.

Jan Krol (oud-voorzitter COC Twente-Achterhoek), Almelo

D66-onderhandelaars Alexander Pechtold en Wouter Koolmees arriveren uit solidariteit hand in hand op het Binnenhof. Beeld anp
D66-onderhandelaars Alexander Pechtold en Wouter Koolmees arriveren uit solidariteit hand in hand op het Binnenhof.Beeld anp

Schijnheilig

In de discussie over homomishandeling worden negatieve opvattingen over homo's uit oude boeken als reden genoemd dat mannen en jongens homo's bedreigen en mishandelen. Maar volgens mij komt die bedreiging en mishandeling bij velen ook voort uit angst zelf homoseksuele gevoelens te hebben. Zoals kinderen vaak gaan pesten om zelf niet gepest te worden. Ook zijn vele jonge mannen die homohaat uiten, schijnheilig bezig, doordat ze seks bij elkaar zoeken, omdat ze geen seks voor het huwelijk mogen hebben vanwege hun religie.

Frits Booy, Baarn

Slim

De jongelui zijn tegenwoordig toch heel wat slimmer dan in mijn tijd. Ik zou er nooit aan gedacht hebben om bij het stappen een betonschaar bij me te steken voor het geval ik mijn fietssleuteltje zou kwijtraken!

Eric Augusteijn (78), Schiermonnikoog

Aanvraagdruk

Wetenschappers worden moedeloos van de jacht op subsidiegeld (Wetenschap, 4 april (+)). Maar voor het hele systeem wordt omgegooid, valt met kleine vereenvoudigingen al veel winst te behalen.

De afgelopen tijd werkte ik aan een aanvraag voor de hoogste trap in NWO's Vernieuwingsimpuls: de Vici. Het plan moet in 1.200 woorden en op maximaal drie pagina's passen, met daarin vraag, methoden en planning voor vijf jaar. Voor de wetenschapsbrede commissie, het zoeken van externe beoordelaars en het publiek volgen vier samenvattingen: 400, 300 en tweemaal 50 woorden (Nederlands en Engels).

Een benuttingsparagraaf van 500 woorden en een datamanagementsparagraaf bespreken nog het nut voor samenleving en bedrijfsleven en het behoud van onderzoeksgegevens na afloop. Brieven ondertekend door wetenschappelijk directeuren (vier in mijn geval) garanderen samenwerking met collega's op zusterinstituten. Naar verluidt beoordeelt de commissie nu in de eerste plaats de cv's - de rest wordt vluchtig gelezen, want vergelijking is moeilijk. De beste aanvragers krijgen advies om in augustus een uitgewerkt voorstel in te dienen. Alleen die volledige aanvraag wordt inhoudelijk beoordeeld door externe experts. Een plan van 1.200 woorden en een beknopt cv was in dit stadium dus ruim voldoende geweest.

Roeland Merks, Den Haag

Een goedgekeurde aanvraag: de evolutie van visplancenta's, Wageningen. Beeld WUR
Een goedgekeurde aanvraag: de evolutie van visplancenta's, Wageningen.Beeld WUR

Lekker ravotten

Waar zijn de tijden gebleven waar wij nog onbekommerd onze vechthonden, zonder muilkorf, lekker los konden laten ravotten in de natuur? (Bever bijt uit pure paniek hond bijna dood in Biesbosch, Ten eerste, 3 april) Er dient een landelijk verbod te komen op deze bloeddorstige bevers, die bij het zien van onze lieve spierbundels, zonder een enkele reden in paniekmodus schieten!

M. Wiesenekker, Amsterdam

Briljante idioten

Interessant verhaal over de École Nationale d'Administration, het elitaire Franse opleidingsinstituut (Ten eerste, 4 april (+)). Toelating is voorbehouden aan studenten met unieke kwaliteiten en slechts een enkele Nederlander heeft daar kunnen studeren. De beste afstudeerders kunnen rekenen op een bevoorrechte aanstelling bij hoge staatsinstellingen als de Franse Rekenkamer. Toch beschreef een voormalig president directeur générale van internationale Franse ondernemingen de ENA eens als volgt: 'Wij sturen onze beste mensen naar de ENA, maar na hun afstuderen zijn het idioten.'

Erik Ekker, Bussum

Een student in een ligstoel in de ENA-bibliotheek. Beeld Bart Koetsier
Een student in een ligstoel in de ENA-bibliotheek.Beeld Bart Koetsier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden