Is het een lobbyist, of is het een expert?
'Een ronde tafel is bedoeld om kennis te vergaren, maar in feite is het één groot lobbyspel', verzekerde een 'expert' uit de kansspelindustrie me - expert tussen haakjes, want onafhankelijk deskundigen zijn in de sector dun gezaaid. Dat lobbyspel wordt mooi zichtbaar in de ronde tafel over matchfixing, maandag in de Tweede Kamer.
De publieke tribune zit vol bekenden uit lobbyland. Veelal mannen in pak, druk meeschrijvend in een notitieblok of op een tablet. De woordvoerder van Speel Verantwoord is er, de club van online-kansspelaanbieders. Een lobbyist van Meines Holla, waar Pokerstars klant is. Een lobbyist voor Unibet, de public affairs-adviseur van NOC-NSF, ze zijn er allemaal. 'Naar Kamerleden toe is het belangrijk dat je je gezicht laat zien', legt een van hen uit. Matchfixing gaat onvermijdelijk ook over gokken, zegt een ander - dus wil je weten wat hier vandaag wordt gezegd.
Lobbygeur
Gerke Berenschot, sportonderzoeker bij Transparency International en te gast als expert, besluit die lobbygeur meteen te benoemen. 'Het debat over de kansspelmarkt is sterk gedreven door belangen', zegt Berenschot. 'Het matchfixingdebat wordt daarmee ook belangengedreven. Ik wil vandaag graag sec kijken naar de aanpak van matchfixing.'
Maar hoe spreek je 'sec' over matchfixing als dat zo verbonden is met het zwaar belobbyde kansspeldossier?
In de lobby om de Kansspelwet wordt alles uit de kast getrokken om het gelijk te behalen. Die strijd begint bij de feiten: Kamerleden worden bestookt met allerhande onderzoeken. Over het aantal mensen dat illegaal online gokt, over de kans dat mensen overstappen naar legale aanbieders als online gokken in Nederland mogelijk wordt. Over de verslavingskans, het verlies aan inkomsten voor de loterijen. Of het risico op matchfixing bij online-gokken. En zelden zijn de resultaten onomstreden.
Regelmatig is het onderzoek op bestelling - betaald door een belanghebbende partij - of zijn Kamerleden voor informatie afhankelijk van de sector zelf.
Unibet
Zo zit online-kansspelbedrijf Unibet maandag aan tafel in de ronde experts. 'De interesse in onze kansspelen neemt af als er sprake is van matchfixing', zegt woordvoerder Eric Konings. 'We willen graag onze informatie delen over verdachte gokpatronen, maar dat kan niet zolang de wet op de kansspelen er nog niet door is.'
Voor wie spreekt Ben van Rompuy, onderzoeker bij het Asser Instituut, als hij zegt dat de illegale markt de grootste bedreiging is voor de sport en we 'geen maatregelen moeten treffen die kanalisatie verminderen'? En hoe kan het dat de bijdragen van experts Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar Sport en Recht, en Van Rompuy elkaar tegenspreken, wil SP-Kamerlid Van Nispen weten.
Na afloop vraag ik een van de lobbyisten uit het publiek wat hij van de bijeenkomst vond. 'Het was een goede bijeenkomst', knikt hij tevreden. 'Vaak zie je dat Kamerleden op zo'n bijeenkomst erg bezig zijn zichzelf te profileren. Nu leek het meer om de informatie te gaan.'