Is het beter om hurkend te poepen?

Giulia Enders schrijft het in haar boekje De mooie voedselmachine en Midas Dekkers in De kleine verlossing: hurkend poepen is beter. Van poepen in een comfortabele zithouding zouden we alleen maar aambeien, darmontstekingen en zelfs darmkanker oplopen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Enders en Dekkers zijn niet de eersten die erover beginnen. Er zijn websites met instructies voor de beste houding ('maak uw rug bol om de anus in een verticale positie te plaatsen'). Bedrijfjes weten geld te verdienen met de verkoop van krukjes en andere toebehoren om op de westerse wc-pot toch een hurkzit te kunnen aannemen. Doen we het dan echt verkeerd?

'Ontlasten is een ingewikkelde handeling die je gedachteloos doet', zegt maag-darm-leverarts Jelle Haringsma van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Er zijn allerlei spieren bij betrokken. Dankzij de buitenste kringspier in de anus houden we onze ontlasting binnen tot het goede moment. Daarvoor helpt ook de hoek in de endeldarm, waardoor de feces niet zomaar door kan stromen richting anus. Als we ervoor gaan zitten, ontspannen er spieren en verflauwt die kink in de kabel. We ontspannen de buitenste kringspier en kunnen poepen.

Positie van de endeldarm

Maar zittend op een hoge wc-pot krijg je die endeldarm nooit helemaal recht, zeggen de hurkvoorstanders. Je moet dan meer moeite doen om de poep naar buiten te krijgen. Dat klopt wel, zegt Haringsma. 'Hurkend poepen gaat een aantal seconden sneller, want de positie van je endeldarm is iets beter.' Hij wijst op een studie uit 2003, waarbij een Israëlische arts concludeert dat zowel de intensiteit als de duur van de inspanning tijdens het poepen minder is bij hurken dan bij zitten. Een röntgenonderzoek uit 2010 bewijst dat de eerder genoemde 'anorectale hoek' in de endeldarm bij hurken het meest recht is: 126 graden tegenover 100 graden.

Hurken blijkt te helpen om problemen met aambeien te voorkomen, want die opgezwollen stukjes bloedvat en weefsel zijn meestal het gevolg van hoge druk rond de anus. 'Voor mensen die problemen met ontlasten hebben, zou hurken dus wel van belang zijn', zegt Haringsma. 'Een lager toilet of een krukje waardoor je je benen moet optrekken, helpt al een stuk.'

Geen grotere kans op darmkanker

Maar dat zittend poepen een grotere kans op darmkanker zou opleveren en dat er daardoor in het Westen meer darmkanker voorkomt, daarvoor is geen enkele aanwijzing, zegt Haringsma. Iraanse onderzoekers ondervroegen in 2012 honderd darmkankerpatiënten en honderd hartpatiënten over het type toilet dat ze gebruikten. Darmkanker kwam niet vaker voor onder de toiletzitters.

Poepen gaat hurkend makkelijker dan zittend, is de conclusie. 'Maar het toilet is niet ontworpen om mensen goed te laten poepen', zegt Haringsma. 'De Engelse adel vond het waarschijnlijk deftiger en hygiënischer.' Echt zorgen lijken we ons niet te hoeven maken over onze toiletpotcultuur. Een krantje lezen gaat zittend wel zo makkelijk.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar gezond@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden