Is het 500-eurobiljet onmisbaar?

In Europa is voor 288 miljard aan geldige biljetten van 500 euro in omloop, eenderde van de totale fysieke geldhoeveelheid. Dat zijn zo'n 600 miljoen stuks. Gezien het aantal inwoners van de eurozone moet iedereen er gemiddeld twee hebben.

Behalve in de clip van Diamonds from Sierra Leone, waar Jay-Z ermee zwaait bij het rappen van I'm not a businessman, I'm a business, man ziet niemand er echter ooit een. Ze worden zelfs op de duurste golfcourses niet geaccepteerd. Sinds overal kan worden gepind, is er nauwelijks behoefte aan zulke grote coupures. Zelfs de biljetten van 200 en 100 euro worden in Nederland nauwelijks gebruikt. De flappentap spuwt hoogstens biljetten van 50 euro uit.

Niemand weet waar de 600 miljoen biljetten van 500 euro zich bevinden. Alvast niet in de kassa's van de winkeliers noch in de portemonnee van de burgerman. Boeren gebruiken ze ook niet meer om koeien op de veemarkt te verhandelen. Mogelijk zijn ze opgeborgen in kluizen of verscholen onder matrassen, tussen dubbele wanden of achter fornuizen.

Het nieuwbakken PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vermoedt dat ze voor het overgrote deel in handen zijn van drugscriminelen, wapenhandelaren, terroristen en ander liquiderend gespuis. En omdat de moderne sociaal-democraat in het bestrijden van de misdaad niet wil achterblijven bij de VVD, heeft hij voorgesteld ze uit de roulatie te nemen.

Dat betekent dat drugscriminelen op hangende pootjes met een identiteitsbewijs naar de bank moeten om ze te wisselen in tien biljetten van 50 euro. En als het een forse som is, moeten ze zelfs verklaren waar dat geld vandaan komt.

Afgelopen zomer stelde The Wall Street Journal dat de euro overeind wordt gehouden door de populariteit van de 200- en 500-eurobiljetten onder criminelen. Sinds de invoering van het eurogeld in januari 2002 is het aantal uitgegeven 500-eurobiljetten elk jaar met 32 procent toegenomen. De mondiale misdaad pot deze biljetten massaal op, omdat ze in vergelijking met dollars, waarvan de hoogste nominatie 100 is, bij uitstek geschikt zijn als ruileenheid en waarde-opslag.

Wie 1 miljoen euro moet afrekenen voor een container crack, een vrachtwagen Fajr-5 raketten of een bus Oekraïense dames moet tien kilo aan dollars meesjouwen. Bij euro's volstaat een pakketje van nog geen twee kilo.

Maar vooralsnog zal Dijsselbloem de misdaad niet op die wijze in het vaarwater zitten. Hoewel Nederland wel op eigen houtje de munt van 1 eurocent heeft afgeschaft, laat De Nederlandsche Bank meteen weten dat dit besluit alleen Europabreed kan worden genomen. En dat zal, zoals zo vaak ,wel niet lukken.

Daarnaast zal Dijsselbloem er als voorzitter van de Eurogroep ook niet veel voor voelen een biljet te vernietigen dat volgens een prestigieuze krant de laatste steunpilaar onder de muntunie is.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden