IS heeft dit jaar 1,7 miljard euro te besteden

Islamitische Staat (IS) heeft voor 2015 zo'n 1,7 miljard euro te besteden. De top van de terreurgroep onder leiding van Abu Bakr al-Baghdadi heeft de eerste begroting goedgekeurd. IS denkt dit jaar zo'n 210 miljoen euro over te houden. Dit geld zal worden gebruikt voor de oorlog in Irak en Syrië.

De CIA schat dat IS tussen de 20 en 30 duizend strijders heeft die maandelijks betaald moeten worden. Beeld anp
De CIA schat dat IS tussen de 20 en 30 duizend strijders heeft die maandelijks betaald moeten worden.Beeld anp

IS is met zo'n groot budget de rijkste strijdgroep in de wereld. De goedkeuring van de eerste begroting voor het vorig jaar uitgeroepen kalifaat in Syrië en Irak, wordt gemeld door Iraakse religieuze leiders in Mosul. In interviews met de Arabische nieuwswebsite Al-Araby al-Jadeed zeggen zij dat de 1,7 miljard euro onder andere wordt besteed aan uitkeringen voor de armen, gehandicapten, wezen en weduwen. Ook familieleden van strijders die zijn gedood bij de Westerse en Arabische luchtaanvallen krijgen een uitkering van de jihadistische strijdgroep.

Bewoners van Mosul betogen voor IS. In de miljoenenstad heeft IS nu een islamitische bank geopend. Beeld ap
Bewoners van Mosul betogen voor IS. In de miljoenenstad heeft IS nu een islamitische bank geopend.Beeld ap
Volgens Washington zijn de olie-inkomsten van IS door de Westerse bombardementen flink teruggelopen. Beeld reuters
Volgens Washington zijn de olie-inkomsten van IS door de Westerse bombardementen flink teruggelopen.Beeld reuters

Bank

Naast een begroting heeft IS nu ook een islamitische bank. De oprichting hiervan in Mosul werd vorige week bekend. Mosul is de grootste stad die in handen is van IS. Klanten kunnen bij de bank een lening afsluiten en beschadigde bankbiljetten inwiselen. Sinds de oprichting van een kalifaat in de gebieden die het in Syrië en Irak onder controle heeft, probeert IS zich naar buiten toe te gedragen als een staat. De oprichting van de bank en de goedkeuring van de eerste begroting passen hierin.

Het Amerikaanse ministerie van Financien schatte in oktober dat IS per daq maximaal zo'n 1,7 miljoen euro verdiende aan de export van olie. Ook zou het bij het bliksemoffensief zomer vorig jaar in Irak honderden miljoenen dollars hebben buitgemaakt in diverse steden, zoals in Mosul. Zowel in Irak als in Syrië heeft de strijdgroep diverse olieraffinaderijen bezet.

De VS proberen de groep financieel te wurgen door de raffinaderijen aan te vallen vanuit de lucht. Ook smokkelroutes naar Turkije en Iraaks-Koerdistan worden gebombardeerd. Vorige maand zei het State Department dat de inkomsten van IS flink zijn teruggelopen als gevolg van de luchtaanvallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden