Is Hamers vier keer Obama waard?

 

Peter de Waard

Ze verdienen zoals Ben van Beurden van Shell net zo veel als het hele eerste elftal van PSV. Of het vaste salaris is verhoogd tot vier keer dat van de president van Amerika, zoals dat van ING-topman Ralph Hamers. Of ze worden even goed betaald als het complete Concertgebouworkest, zoals Jean-François Boxmeer van Heineken.

De jaarlijkse salarislijst, die dinsdag in deze krant stond, blijft ook na ruim dertig jaar ergernis opwekken omdat het managers eerder stimuleert een nog hoger salaris te eisen dan dat ze zich daarvoor een keer gaan schamen. Ze komen blijkbaar nooit in de lokale supermarkt of bij de toneelclub voor een schrobbering door jan modaal.

Ze verkeren binnen de ivoren toren van hun rijkeluisomgeving waar die salarissen gewoon worden gevonden. Hoewel de tienduizenden managementboeken die zijn verschenen anders doen geloven, hebben topmanagers geen bewezen unieke kwaliteiten als topvoetballers of topmusici. Ze pretenderen visie te hebben, maar er is geen bewijs dat die visie beter is dan die van iemand met een boerenverstand.

Uiteraard werken ze hard, maar dat werk bestaat voor het overgrote deel uit vergaderen, het schrijven en beantwoorden van e-mails, reizen, het slechten van conflicten en het uitwisselen van beleefdheden. Ze moeten verbaal wel zo sterk zijn dat ze de andere stakeholders van hun visie - goed of fout - kunnen overtuigen. En ze moeten een knoop kunnen doorhakken. Vier of vijf keer modaal lijkt heel goed betaald. Alleen krijgen ze dat veertig of vijftig keer. Jaarlijks stijgen de managementlonen gemiddeld 7 procent, tegen 2 procent gemiddeld.

ING-baas Ralph Hamers heeft 26 procent salarisverhoging gekregen, tot 1,6 miljoen euro per jaar. Hij verdient niet alleen vier keer zo veel als Obama, maar ook tachtig keer zo veel als de president van China. Dat zijn de twee grootste economieën van de wereld. Bankmanagers zijn blijkbaar superieur aan regeringsleiders die continu spitsroeden moeten lopen. Niet voor niets verdient de baas van de staatsbank ABN Amro Gerrit Zalm vijf keer zo veel als de baas van de staat: premier Rutte.

De raden van commissarissen onder leiding van ex-Shell baas Jeroen van der Veer (ING) of Rik van Slingelandt (ABN Amro) vergelijken de salarissen van hun bestuurders niet met die van politici maar met die van andere CEO's in de financiële sector. Als die horen dat Hamers 26 procent meer is gaan verdienen zullen ze op hun beurt ook weer beter betaald willen worden, zodat de vicieuze cirkel naar boven intact blijft.

De kredietcrisis had het failliet van het systeem van steeds hogere beloningen moeten zijn - niet alleen van de variabele beloningen zoals bonussen maar ook van de absurd hoge vaste salarissen, inclusief pensioenreserveringen.

Al die maatschappelijke en politieke verontwaardiging blijkt echter aan de managers zelf voorbij te zijn gegaan.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden