Is Guus Hiddink eigenlijk wel de ideale kandidaat?

Plotseling kan slechts één man Louis van Gaal opvolgen als bondscoach van Oranje: Guus Hiddink (67). Wat zijn de voors en tegens van zijn eventuele benoeming?

VOOR

Ervaring

De conduitestaat van de trainer Guus Hiddink is twee keer langer dan die van Ronald Koeman, Rijkaard, Gullit en Van Basten. Ook hun namen draaiden mee in de geruchtenmolen over de keuze van een nieuwe bondscoach maar ze lijken het af te leggen tegen Hiddink, die acht clubs en vier landen onder zijn hoede heeft gehad. Hij werkte in het verleden in Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije en bij topclubs als Real Madrid en Chelsea.


Het is niet voor niets dat zijn naam maandag in Londen werd genoemd als opvolger van de bij Tottenham Hotspur ontslagen André Villas-Boas. Naast jonkies als Michael Laudrup en Roberto Di Matteo. De manager van Hiddink, Cees van Nieuwenhuizen, liet de Engelsen meteen weten dat de Nederlander niet beschikbaar is.


Met afstand is Hiddink het meest gepokt en gemazeld als trainer, al smacht zijn palmares naar een nieuw lichtpunt. Met Turkije miste hij het EK, met Rusland het WK en zijn avontuur bij Anzji leverde geen prijs op, waardoor de FA Cup met Chelsea in 2009 hem zijn laatste relikwie verschafte.


Contrast met van gaal

Aan wat voor type heeft de KNVB behoefte na het tijdperk-Van Gaal? De huidige bondscoach heet milder te zijn nu hij aan zijn tweede ambtstermijn bezig is, al schuwt hij confrontaties met de media nog altijd niet. Bij elke persconferentie hangt er spanning in de lucht. Hiddink is zalvender van aard, vriendelijker misschien ook. Zijn houding is die van laisser faire. Hij zit minder boven op een elftal, iets wat Van Gaal juist nadrukkelijk doet.


Gevraagd om een reactie prees Arjen Robben de werkwijze van Hiddink al omstandig. 'Hij is in mijn ogen erg goed met jonge jongens, die aan het komen zijn. Om daar mee te werken.'


Hiddink zal ook maar twee jaar werkzaam zijn als bondscoach van Oranje, tot en met het EK in Frankrijk. Daarna krijgt hij de supervisie over de technische staf. Op die manier moet hij waken over de structuur en continuïteit bij Oranje.


Uitstraling

Hiddink is de globetrotter van het trainersgilde. Zijn koffer is rijkelijk gevuld met invloeden uit allerlei windstreken en culturen. Mede daarom wordt hij te pas en te onpas geprezen om zijn internationale netwerk. Hij kent de wereld en de voetbalwereld kent hem.


Hij was ooit het beste uithangbord van het veelgeprezen Nederlandse trainersgilde in het buitenland. Daarvan rest overigens nog weinig, van dat prestige. De Nederlandse trainer is al lang niet meer zo in trek. Hiddink wel. Die oefent invloed uit waar het kan, om bestuurders of scheidsrechters een duwtje in de gewenste richting te geven.


Daarnaast staat hij boven de partijen. Hij adviseert PSV, maar was bijna directeur van Ajax geworden. Dat hij al zeven jaar niet meer in de eredivisie werkt, kan een voordeel zijn. Zo kan hij onbezorgd spelers oproepen zonder dat hij daarover verantwoording af hoeft te leggen, iets wat misschien anders ligt als Koeman van Feyenoord naar de KNVB zou overstappen. Hiddink kocht trouwens onlangs wel een aandeel in zijn oude club De Graafschap. Hij betaalde er 100 duizend euro voor.


TEGEN

leeftijd

Van alle kandidaat-bondscoaches is de 67-jarige Hiddink met afstand de oudste. Al in 1984 zat hij in de schoolbankjes van de trainersopleiding. 'Op zo iemand moet de KNVB nu teruggrijpen', zei Co Adriaanse, zijn klasgenoot van toen, zondag in het tv-programma Studio Voetbal.


Adriaanse was stellig over Hiddink, die een jaar ouder is dan Johan Cruijff. 'Hij heeft niet meer de energie. Een bondscoach moet het liefst op het veld staan, moet jong zijn. Hij is het uithangbord van Nederland.'


Leeftijd hoeft geen rol te spelen, ook omdat het voor de hand ligt dat Hiddink net als in zijn vorige termijn een jongere en brede staf om zich heen zal verzamelen. Giovanni Trapattoni, keuzeheer van Ierland, was vorig jaar met zijn 73 jaar de oudste bondscoach van het EK. De bondscoaches van de Europees kampioenen Griekenland (2004, Rehhagel) en Spanje (2008, Aragones) vierden dat succes op hoge leeftijd.


Arjen Robben won met Bayern München vorig jaar de triple onder de 68-jarige Jupp Heynckes. Hij ziet daarom geen bezwaar tegen een aanstelling van Hiddink, zei hij onlangs. 'Je hebt een chef-trainer. Maar de assistent doet bijna nog meer werk op het veld. Bij heel veel clubs zie je dat de hoofdtrainer een soort manager is. Een beetje het Engelse concept.'


Geen vernieuwer

Co Adriaanse noemde Hiddink 'geen vernieuwer'. Niet als clubcoach, niet als bondscoach.' Zoiets mag worden verwacht van iemand die Oranje onder zijn hoede krijgt, zeker nu de eredivisie als kraamkamer van het vaderlandse voetbal talenten als Klaassen, Boëtius, Pröpper en Van der Heijden voortbrengt. Van Gaal nam afscheid van een aantal bepalende spelers na het mislukte EK en voerde een bewuste verjonging door in het Nederlands elftal, waarin hij onder anderen Janmaat, Van Rhijn, Clasie en Cillessen liet debuteren.


Ook Hiddink propageert de Hollandse school, al blonk zijn PSV destijds niet uit in al te aanvallend voetbal. Bovendien zit hij niet zo dicht op de eredivisie als bijvoorbeeld Koeman, die jonge spelers van nabij ziet ontluiken. Die kent de kwaliteiten en de nukken van de huidige generatie.


Hij heeft zichzelf naar voren geschoven

Aan de kandidatuur van Hiddink kleeft een luchtje. De KNVB heeft hem officieel nooit als mogelijke opvolger van Louis van Gaal aangemerkt. Dat deed Hiddink zelf wel, via de media. In De Telegraaf, Voetbal International en het Algemeen Dagblad vonden zijn zaakwaarnemer en hij vruchtbare grond om hun plannetjes te zaaien. 'Guus is bereid', zei zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen. 'Hij wil graag naar het Nederlands elftal. Dat lijkt me voor iedereen toch wel duidelijk.'


Van kandidaat werd hij topkandidaat en gisteren had hij volgens het AD zelfs 'geen enkele concurrent meer'. Nog geen half jaar geleden bestempelde diezelfde krant Ronald Koeman als de 'gedoodverfde opvolger' van Van Gaal. Hij was toen 'de enige bloedserieuze kandidaat'.


Zondag beet de Feyenoord-trainer zijn tong af toen het door hem zo begeerde bondscoachschap ter sprake kwam. 'Daarover kan en heb ik genoeg te zeggen, maar nu nog even niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden