Update

IS-groep dreigt ontvoerde Fransman te doden

De groep Soldaten van het Kalifaat in Algerije, die zondagavond een 55-jarige Fransman ontvoerde, heeft gedreigd hem binnen 24 uur te doden, als Frankrijk zijn bombardementen op posities van Islamitische Staat (IS) in Irak niet staakt. De groep splitste zich af van de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida en betuigde enkele dagen geleden zijn loyaliteit aan de leider van rivaliserende terreurgroep Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi.

redactie
Tizi Ouzou, de regio waar de Fransman is gegijzeld. Beeld ap
Tizi Ouzou, de regio waar de Fransman is gegijzeld.Beeld ap

De Fransman roept in een video president François Hollande op Irak niet langer te bombarderen. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de ontvoering maandag bekendmaakte, heeft de authenticiteit van de video bevestigd.

Het ministerie zei in een reactie op de boodschap van IS dat Frankrijk niet zal terugdeinzen nu de Fransman gevangen wordt gehouden. De Fransen zullen alsnog deelnemen aan de internationale coalitie die de VS heeft opgezet om IS te vernietigen. 'We zullen er alles aan doen om gijzelaars te bevrijden', zei minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken. 'Maar een terroristische groep kan niet de positie van Frankrijk veranderen.'

Gemaskerde mannen
De man, die Pierre Gourdel Hervé zou heten en gids in berggebieden is, kwam enkele dagen geleden voor een vakantie aan in de provincie Tizi Ouzou, ongeveer 110 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers. Hij is verdwenen tijdens een wandeling in het bergachtige gebied.

In de video is de Fransman te zien naast twee gewapende gemaskerde mannen. De man noemt zijn naam, leeftijd en geboortedatum. Hij vertelt dat hij op 20 september aankwam in Algerije en dat hij op 21 september werd ontvoerd.

'Ik ben in handen van Jund al-Khilafah, een gewapende groep uit Algerije. Deze groep heeft mij gevraagd om u (president Hollande, red.) te verzoeken om geen interventie uit te voeren in Irak. Ze houden mij gegijzeld en ik vraag u, mijnheer president, om er alles aan te doen om mij te bevrijden uit deze vreselijke situatie.'

'Vuile ongelovigen'
Het ministerie meldde eerder dat nog niemand de verantwoordelijkheid voor de ontvoering had opgeëist. In Tizi Ouzou zijn voor zover bekend zowel groeperingen actief die banden hebben met de terreurbeweging al-Qaeda als bandieten die met ontvoeringen aan geld proberen te komen.

Vandaag riepen de jihadisten van Islamitische Staat (IS) ertoe op burgers te vermoorden uit landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie die de extremistische groepering bestrijdt. Een woordvoerder van IS noemde speciaal 'de wraakzuchtige vuile Franse ongelovigen'.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei vandaag in een reactie op de oproep van IS dat Frankrijk de dreiging onder controle heeft. 'Dit is niet de eerste keer dat Frankrijk wordt bedreigd door terroristische groeperingen die onze tolerante waarden willen aanvallen', zei Cazeneuve. Hij verklaarde verder dat het land alle voorzorgsmaatregelen nam om de veiligheid van burgers te waarborgen, meldde de Franse nieuwswebsite France24.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden