'IS-glossy' erkent dat vrouwen en kinderen worden ingezet als slaven

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft in de laatste editie van zijn internetmagazine Dabiq erkend dat vrouwen en kinderen tot slaaf of tot vrouw van IS-strijders worden gemaakt.

De cover van de vierde editie van de jihadistische glossy Dabiq. De vlag van IS prijkt op de obelisk voor de St. Pieter in Rome. Beeld Dabiq
De cover van de vierde editie van de jihadistische glossy Dabiq. De vlag van IS prijkt op de obelisk voor de St. Pieter in Rome.Beeld Dabiq

In een artikel over het lot van de yezidi's gaat IS uitvoerig in op de scheiding van jonge vrouwen en kinderen van de rest van hun familie en de verkoop of uithuwelijking van de slachtoffers. Dat gebeurt volgens de regels van de sharia, aldus Dabiq. Bovendien is het in lijn met een oude traditie om vrouwen en kinderen te zien als oorlogsbuit.

'De vrouwen en kinderen werden na de gevechten in Sinjar in lijn met de sharia verdeeld over de strijders. Een vijfde van de slaven werd vervolgens als belasting op de oorlogsbuit overgedragen aan de centrale autoriteit van IS.' Volgens de auteurs is het de eerste keer dat vrouwen en kinden op deze manier tot slaaf zijn gemaakt 'sinds het islamitisch recht werd werd losgelaten'. Veel van de vrouwen en kinderen hebben zich meteen bekeerd tot de islam, aldus de auteurs.

De yezidi's werden in juni in het noorden van Irak verrast door de snelle opmars van IS. Velen vluchtten in paniek de bergen in. Gisteren meldde Human Rights Watch in een rapport dat IS systematisch jonge vrouwen en meisjes van hun familie heeft gescheiden en misbruikt.

Aanslagen plegen

Het glossy magazine van IS laat verder foto's zien van zware wapens die de beweging in bezit zou hebben. Ook wordt een brief getoond die de door IS vermoorde Amerikaanse journalist Steven Sotloff aan zijn moeder zou hebben gestuurd. 'Alsjeblieft Mamma, laat Obama me niet vermoorden. Wat is het dat onze regering niet begrijpt', zou Sotloff hebben geschreven.

Ook bevat het online magazine een tekst van de ontvoerde journalist John Cantlie, die onlangs in een video kritiek had op het vrije Syrische leger. Hij vertelt dat hij het script van de video zelf heeft geschreven. Ook schrijft hij over zijn teleurstelling in de Amerikaanse regering, omdat die weigert te onderhandelen over zijn vrijlating. 'Waarom is het zo schadelijk om te onderhandelen? Ik zal nooit begrijpen waarom we zo vervangbaar waren.' Tot slot zegt hij niet bang te zijn voor de dood. 'Ik leef al lange tijd onder de vleugels van de dood. Ik ben er niet meer bang voor.'

Via Dabiq heeft IS jihadisten opgeroepen desnoods op eigen houtje aanslagen te plegen in de westerse 'kruisvaardersnaties': 'Het is erg belangrijk dat er nu tijdens de kruistocht tegen Islamitische Staat aanslagen worden gepleegd in elk land dat zich bij de coalitie tegen IS heeft aangesloten, in het bijzonder de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en Duitsland.' Nederland neemt ook aan de coalitie deel.

Dabiq is een dorp in Noord-Syrië waar volgens een islamitische overlevering het einde der tijden aanbreekt. Dat zou gebeuren in een enorme veldslag tussen moslimlegers en christelijke kruisvaarders. De laatsten zouden de verliezers zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden