IS geeft nieuwe geluidsopname vrij die van Al-Baghdadi zou zijn: oproep strijd door te zetten

Voor het eerst in een jaar is weer een geluidsopname vrijgegeven die afkomstig zou zijn van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De voortvluchtige IS-voorman roept zijn aanhangers op om te blijven vechten in Syrië en Irak, waar de beweging grote verliezen heeft geleden. Al-Baghdadi verwijst in de 46 minuten durende opname onder meer naar recente Noord-Koreaanse dreigementen tegen Japan en de VS.

Al-Baghdadi in 2014. Beeld AFP

De authenticiteit van de opname is nog niet door derden bevestigd. Die werd verspreid via Al-Furqan, een aan IS gelieerde nieuwsorganisatie.

Al-Furqan heeft in het verleden alle boodschappen van Al-Baghdadi vrijgegeven. De opname bestaat vooral uit religieuze uitlatingen. Het is niet duidelijk wanneer zij is gemaakt. De VS hebben een prijs op Al-Baghdadi's hoofd gezet van 25 miljoen dollar. Sinds de IS-leider in de grootste moskee van het net veroverde Mosul een toespraak hield, is hij niet meer in het openbaar gezien.

De opname lijkt vooral bedoeld om de strijders van IS die nog stand houden in Syrië en Irak een hart onder de riem te steken. Al-Baghdadi roept de strijders, die het afgelopen jaar uit Mosul en grote delen van IS-gebied in Irak zijn verdreven, op 'standvastig en moedig' te zijn. IS dreigt nu ook Raqqa, het voornaamste bolwerk in Syrië, te verliezen. De stad is grotendeels in handen gevallen van Koerdische strijders en gematigde Syrische rebellen.

'Wees op je hoede voor een terugtrekking en voor het gevoel verslagen te worden', aldus de IS-leider. Hij zegt dat van onderhandelingen of een overgave geen sprake kan zijn. 'Leg je wapens niet neer', aldus Al-Baghdadi tegen zijn strijders in Irak, Syrië, Libië, Noord-Afrika en andere delen van Afrika en het Midden-Oosten.

Speculaties

Hij roept ook op tot aanslagen op kantoren en gebouwen van westerse media, onder andere in Europa. Al-Baghdadi: 'Soldaten van de islam, waar jullie je ook bevinden: pleeg aanslag na aanslag en maak de mediacentra van de ongelovigen, vanaf waar ze hun intellectuele oorlogen voeren, tot jullie doelwitten. Zet jullie jihad voort. Laat de kruisvaarders niet rustig leven in hun huizen en van het leven genieten, terwijl jullie broeders worden gebombardeerd en gedood. Met Gods wil zullen wij vastberaden blijven en geduldig zijn.'

Over het lot van Al-Baghdadi en het gebied waar hij zich schuilhoudt, wordt al jaren gespeculeerd. Sinds november vorig jaar had Al-Furqan geen toespraken of opnames van Al-Baghdadi meer openbaar gemaakt. Moskou zei eerder dit jaar dat de IS-voorman wellicht was omgekomen bij een Russisch bombardement op Raqqa.

Het bleef echter onduidelijk of dat het geval was. De Amerikaanse generaal Stephen Townsend sprak in augustus het vermoeden uit dat de jihadistenleider nog in leven was. De Amerikanen maken al sinds 2014, toen IS in een blitzkrieg flinke delen van Noord-Irak veroverde, jacht op Al-Baghdadi met drones en elite-eenheden zoals de US Navy SEAL's. Maar behalve de uitschakeling van diverse IS-commandanten leidde deze uitgebreide jacht niet tot het oppakken of de dood van de IS-leider.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden