ZES VRAGEN

Is FOX een verrijking van het Nederlandse tv-landschap?

Vanaf vanavond is Nederland een nieuwe brede commerciële zender rijker: FOX. Een digitaal kanaal - dus zo'n 15 procent van de Nederlanders krijgt er niets van mee - maar bij de meeste kabelaars is FOX op plek 11 van uw ouderwetse televisie te vinden. Wat gaan ze doen, voegt het iets toe en kennen we FOX niet allang? Zes vragen en antwoorden.

Thijs van Soest
null Beeld ANP
Beeld ANP

Om met die laatste vraag te beginnen: FOX hebben we toch al?
Dat klopt, onder de naam FOXLife zendt deze digitale zender alweer enkele jaren uit via de pluspakketten van Ziggo, UPC en andere tv-aanbieders. Series als The Killing (de Amerikaanse remake), Damages en The Walking Dead. Maar Fox was inderdaad al eerder actief in Nederland met een veel grotere, analoge, zender: het kocht eind jaren '90 het zieltogende TV 10 Gold op en had daarmee jarenlang toegang tot een groot deel van het Nederlands kijkerspubliek. Tussen 1998 en 2001 probeerde het met programma's als Fox Tours (met Katja Schuurman), Zoey Zappt (Met Eddy Zoey), The A-Team (de zoveelste herhaling) en dagelijks David Letterman, maar het mocht niet baten. Het marktaandeel van Fox- eventjes nog Fox 8 geheten, bleef flink achter en het moederbedrijf van Rupert Murdoch deed de zender weer van de hand. SBS Nederland was de koper en plaatste er vanaf 2003 Veronica, dat er nog altijd uitzendt.

Waarom probeert Fox het dan nu weer?
FOX - want de nieuwe zender schrijf je met hoofdletters - is nu onderdeel van Fox International Channels en dit jonge bedrijf, bestaande uit onder meer National Geographic Channel en 24Kitchen, heeft 'inmiddels veel meer televisie-ervaring', vertelt communicatiemanager Marcel van der Zee. 'We hebben wel hetzelfde moederbedrijf, maar verder is alles geheel anders dan in 2001', verklaart Van der Zee. Belangrijk verschil met vroeger is dat het nu om een digitale zender gaat. Deze zit gewoon in elk tv-pakket, maar niet bij de mensen die nog gewoon zonder digitale ontvanger tv kijken. Volgens Van der Zee zijn dat er niet veel meer: '85 procent kijkt tegenwoordig al digitaal'. 'Een spannende dag', noemt hij het dan ook. 'Er is niet een speciaal openingsprogramma, maar rond 18:00 uur is er een 'aftelmoment', waarna het eerste liveprogramma, namelijk Fox Sport Centraal, op zender gaat.' Het sportmagazine is voortaan drie keer per avond live te zien. Op maandag is er anderhalf uur lang Fox Voetbal met Toine van Peperstraten en Jan van Halst, mét beelden uit de Eredivisie, maar ook live-schakelingen met Engeland voor wedstrijden uit de Premier League. Verder bestaat de programmering uit films en series.

null Beeld FOX
Beeld FOX

Tv-series zijn tegenwoordig hotter dan hot. Bakt FOX er wat van?
Het is niet verkeerd. Met Ripper Street, de Amerikaanse remake van het Scandinavische succesnummer The Bridge en Da Vinci's Demons heeft het in ieder geval drie goed ontvangen series in het aanbod die bovendien nog nergens anders te zien zijn geweest. De series krijgen hoge waarderingen, onder meer op de site van IMDB, de bekende filmdatabase. Ze worden op respectievelijk dinsdag, woensdag en donderdag om 20:30 uitgezonden. Verder is er nog The Walking Dead, waarvan FOX ook de rechten heeft. Die serie is in Amerika toe aan haar vierde seizoen. Toch start FOX vanavond met aflevering 1 van het eerste seizoen. 'Elke maandagavond om 22:00 uur twee afleveringen', verduidelijkt Van der Zee van FOX. Waarom niet meteen seizoen 3 en straks vanaf oktober met seizoen 4 beginnen? 'Als we zo doorgaan, zijn we in november toe aan het uitzenden van seizoen vier. En dat is wat we ook willen, al is daar nog geen definitief besluit over genomen. Het is in ieder geval een serie waar we heel erg in geloven en waarvan we vinden dat mensen de kans moeten krijgen om het vanaf aflevering 1 te volgen.' Bij de kleinere digitale zender FOXLife is seizoen 3 overigens al wel te zien geweest.

Ik zie ook weer heel veel afleveringen van The Simpsons in het programmaschema...
Deze in Amerika heel populaire primetime-cartoon voor volwassenen slaat al ruim 20 jaar absoluut niet aan in Nederland, maar FOX gaat het, vermoedelijk tegen beter weten in, toch weer proberen. Vier afleveringen per dag.

En de kijkcijfers?
Die van The Simpsons zullen minimaal zijn. De hier eerder genoemde tv-series kunnen vermoedelijk rekenen op hooguit enkele honderdduizenden kijkers per episode. Het best bekeken programma van FOX zal uiteindelijk FOX Voetbal worden, al krijgen ze het moeilijk met de heren van RTL's Voetbal International pal tegenover zich. FOX wil niets zeggen over marktaandelen en kijkcijfers, 'We gaan het stap voor stap opbouwen', maar de vlag gaat waarschijnlijk al uit als Toine en de zijnen meer dan 200.000 kijkers weten te trekken. Een echte concurrent voor RTL4 en Nederland 1 zal het derhalve zeker niet worden.

Maar ze hebben toch alle rechten van de Eredivisie?
Klopt, maar die voetbalcompetitie stopt men voor een groot deel achter de betaalmuur van Fox Sports Eredivisie, voorheen Eredivisie Live. De samenvattingen heeft Fox voor dit seizoen nog verkocht aan de NOS. Voor volgend seizoen ziet het ernaar uit dat de samenvattingen inderdaad bij FOX op 11 te zien zullen zijn, maar ook dat is nog geen uitgemaakte zaak. Daarover gaat uiteindelijk de EMM, de vennootschap van de voetbalclubs, de KNVB en tv-producent Endemol, waarvan Fox nu voor 51 procent aandeelhouder is. Voor het eind van dit jaar wordt duidelijk of FOX vanaf augustus 2014 de samenvattingen mag gaan uitzenden en de zender zodoende wél een gegarandeerde kijkcijferhit in huis zal hebben.

Beeld uit Da Vinci's Demons Beeld FOX
Beeld uit Da Vinci's DemonsBeeld FOX
null Beeld FOX
Beeld FOX
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden