Is Fed-baas machtiger dan Obama?

'Als ik de controle heb over het geld van de natie dan interesseert het mij niet wie de wetten maakt', zei Mayer Amschel Rothschild, de stamvader van de bankiersdynastie.


Honderd jaar geleden besloten de machtigste Amerikaanse bankiers dan ook de controle over de geldhoeveelheid van de natie definitief in handen te nemen. Zij richtten de Federal Reserve - kortweg: de Fed - op: een stelsel van twaalf centrale banken die werden verspreid over het land. Daarvoor hadden ze een jaar eerder de gouverneur uit New Jersey, Woodrow Wilson, benaderd, die graag president wilde worden. Als hij hen zou helpen met de oprichting van de Fed zouden ze hem in de campagne met onbeperkte financiële middelen steunen. Wilson stemde in, won de verkiezingen en tekende op 22 december 1913 de wet die de oprichting van de Fed mogelijk maakte.


De enige concessie die hij wist te bedingen was dat de president de voorzitter van de Fed zou mogen benoemen. Een van de felste tegenstanders van de Fed was het Congreslid Charles Lindbergh sr., de vader van de man die ruim tien jaar later als eerste van de VS naar Europa zou vliegen. 'Het systeem is particulier met als enig doel zo veel mogelijk winst te behalen met het geld van andere mensen', riep hij. De voorzitter van het bestuur van de twaalf centrale banken was in zijn ogen zogezegd niet meer dan een marionet van het grootkapitaal.


De Federal Reserve is honderd jaar later nog altijd eigendom van de grote Amerikaanse banken. De Fed heeft het recht als enige dollarbiljetten te mogen drukken zonder dat er reserves tegenover staan. De boeken worden eigenlijk niet eens gecontroleerd door een accountant. Om te laten zien dat de Fed werkelijk de controle over het geld heeft, staat op alle Amerikaanse bankbiljetten niet US Note maar Federal Reserve Note. Het biljet geeft een 'oninbare' vordering op de centrale banken, niet op de staat. De laatste 25 jaar was de voorzittershamer van de Fed in handen van twee mannen die misschien nog meer dan de presidenten in die hele periode (Reagan, Bush sr., Clinton, Bush jr. en Obama) hun stempel op het wel en wee van de VS hebben gedrukt: Alan Greenspan en Ben Bernanke. Wat zij met de geldpers doen, is belangrijker dan wat de presidenten doen met de wetten. Hun rentebeleid bepaalt de financiële mogelijkheden van de regering. En omdat de dollar de reservevaluta van de wereld is, bepalen zij eveneens het mondiale monetaire beleid. Op 1 februari 2014 volgt een nieuwe Fed-president Bernanke op. Hoewel de voorverkiezingen nog gaande zijn, lijken Larry Summers (de favoriet van Obama) en Janet Yellen (de favoriet van Wall Street) de belangrijkste kandidaten. Gek genoeg ligt niemand buiten de VS daarvan wakker.


Als in het Amerikaanse verkiezingscircus geen detail onbesproken blijft, dan zou dat toch zeker ook moeten gebeuren bij de benoemingsprocedure van de man of vrouw die hem in de houdgreep neemt.


Reageren?


p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden