Is er nog wat leuks vanavond?

Deze week presenteerden de omroepen hun programma's voor het nieuwe seizoen. Meer plat vermaak maar ook meer kwaliteit. Wim de Bie solo en Vestdijk-verfilmingen....

WILMA DE REK

DEZE week begon het nieuwe televisieseizoen. Met meer reality, pikantere erotiek en meer emotie - maar ook met meer serieuze progamma's. Netprofilering krijgt een zwaarder accent. De identiteit van de zender wordt belangrijker, ten koste van die van de omroep.

Zo profileert Nederland 3 zich steeds meer als het cultuurnet en belooft Veronica meer dan ooit 'The Young One' te zijn. Nederland 1 wil een kwaliteitszender voor een breed publiek worden. 'Voor iedereen is op Nederland 1 wel wat te vinden' aldus netcoördinator van Nederland 1 Joop Daalmeijer, 'maar er is geen verplichting samen naar de Efteling te gaan, als u liever naar het Rijksmuseum wilt.'

'Het Rijksmuseum' staat voor hoogwaardig, oorspronkelijk Nederlands drama. De drie grote bespelers van Nederland 1, AVRO, KRO en NCRV, hebben elk hun eigen nieuwe dramaserie. Bij de NCRV is Zebra inmiddels begonnen, een dramaserie over de reclassering. Vanaf 10 november maakt die plaats voor de nieuwe KRO-serie Wij Alexander, over het Nederlandse koningshuis in van de negentiende eeuw. Gert-Jan Dröge speelt daarin een bijrolletje en Carine Crutzen de hoofdrol. Crutzen is vanaf januari tevens in de tweede (en laatste) reeks afleveringen van de veelgeprezen AVRO-serie Oud Geld te zien.

In november begint de AVRO met 'themaweken', waarmee de omroep 'nadrukkelijk aanwezig wil zijn bij de discussie over belangrijke maatschappelijke thema's'. In de eerste themaweek staan de programma's in het teken van zinloos geweld.

De NCRV begint op 24 september met Het Glazen Huis, een nieuwe talkshow met Ruud Foppen als presentator.

Het praatprogramma wil 'maatschappelijke vragen en ethische dilemma's' aan de orde stellen. Reeds begonnen en nog te zien tot 22 oktober is Camera Loopt! van de IKON, een reeks videodagboeken van jongeren die innig bevriend zijn, of juist uit elkaar zijn gegroeid.

Er zijn weinig nieuwe programma's op Nederland 2, het domein van TROS en EO. Niks netprofilering aldaar, wel een nieuwe omroep (BNN) en afscheid van enkele oude getrouwen: de allerlaatste Derrick wordt op Kerstavond uitgezonden en bij de EO is dit seizoen voor het laatst de zwijmelserie Dr. Quinn, Medecine Woman te zien. Vanaf oktober zendt de EO Graffity uit, een serie voor jongeren vanaf 12.

Eveneens in oktober start het jongerenprogramma Honk! bij de VARA op Nederland 3. De bedenkers beloven 'geen scheve kaders en wild camerawerk, wel een magazine met veel rubrieken', onder meer een gesproken column van Henk Westbroek (46). Het Lagerhuis krijgt een jongereneditie: Op weg naar het Lagerhuis. Verder bij de VARA zoals vanouds veel cabaret.

In samenwerking met VPRO en NPS verfilmde de VARA drie psychologische romans van Simon Vestdijk. De Ziener, Het Glinsterend Pantser en Ivoren Wachters. De Ziener gaat eind september in première, tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De andere Vestdijk-verfilmingen worden in oktober uitgezonden.

De VPRO presenteert zijn najaarsprogrammering onder het motto 'De VPRO lijkt nergens op', een oude slogan. Nieuwe programma's die nergens op lijken zijn DNW (De Nieuwe Wereld) op de late zondagavond, gemaakt door medewerkers van het verdwenen Diogenes en Laat op de avond na een korte wandeling. Het programma gaat over 'de wereld van DNA, beursindex, Spice Girls en de Taliban. De wereld die getekend wordt door de razendsnelle ontwikkeling-' etc.

Wim de Bie geeft vanaf november op Nederland 3 een serie lezingen vanuit het Nationaal Vakbondsmuseum in Amsterdam. Veldpost van Frans Bromet en Peter van Ingen, dat vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf won, krijgt een internationaal vervolg. Het komt komend seizoen uit Berlijn, Manchester, Sevilla en Lille.

De NPS begint in december met De Affaire, een 11-delige serie waarin met betrokkenen wordt teruggeblikt op bijvoorbeeld de bolderkaraffaire en de discussie over de vrijlating van de vier van Breda. Voor wie niet kan slapen gaat dit najaar Weerzien op 3 van start. Op vrijdag en zaterdag laten de bespelers van het derde net na de reguliere uitzendingen nog een uur gevierde programma's uit hun archieven zien.

'Een nieuw programma van RTL4 is Alles voor de kijkcijfers, waarin beeldfragmenten worden getoond die aan slechts één criterium hoeven te voldoen, namelijk dat ze goed zijn voor de kijkcijfers. Presentator is Talk Radio's Beau van Erven Dorens. André van Duin komt met een nieuw humoristisch programma dat de titel André's Comedy Club krijgt. Ladies Only laat vijf 'pittige vrouwen' met elkaar discussiëren over onderwerpen die hen na aan het hart liggen.

RTL5 Nieuws & Weer stort zich deze winter op cabaret & satire, in navolging van de VARA. Vanaf 5 september is tussen 22.15 en 22.45 uur elke week Cabaret op 5 te zien, een televisieregistratie van aanstormend cabaret-talent. Eveneens wekelijks is Talking Heads, een satirische kijk op actuele zaken van Haye van der Heyden en Peter Römer met commentaar door een steeds wisselende gast, waarvan een 'uitgesproken mening' wordt verwacht. 5 Hoog ten slotte is een programma vol acts, liedjes en improvisatie van - alweer - nieuw cabaret-talent, gedrapeerd rond cabaretière Els de Schepper en de cabaretgroep Niet Schieten.

Veronica lanceert een paar nieuwe 'hippe, jonge en gedurfde' programma's. Trots is de zender op Tatum Dagelet & Jennifer de Jong, de Brutale Meiden die van SBS6 naar Veronica zijn overgestapt. Voorts haakt de omroep in op de huidige babyboom met Baby TV, gepresenteerd door Quinty Trustfull. Nieuw is ook De Club, een dertiendelige Nederlandse dramaserie over jonge prostituees in een bordeel. Daphne Deckers 'onderzoekt, belicht, onthult en informeert' aangaande de modewereld in V-Models. Rolf Wouters gaat Rolf's Hot Shots presenteren. Evert Santegoeds komt met VIPS en spoorde in verband daarmee zijn Story-lezers deze week aan op vakantie vooral de video in de aanslag te houden: mocht er een bekende Nederlander langskomen, dan wil Evert het bandje graag hebben. Theo van Gogh, Eric Corton en Patty Brard storten zich in de gayscene met Veronica Goes Gay. Brard is daarnaast te zien in Brard, waarin ze 'op haar eigen, onconventionele manier' met mensen van gedachten wisselt over de medemens die getroffen werd door een ernstige ziekte of een ongeluk.

Nieuw bij SBS6 maar oud op televisie zijn de van RTL4 overgenomen programma's van Robert ten Brink (All You Need is Love), Peter R. de Vries (misdaadverslaggever) en Willibrord Frequin (De Week van Willibrord). Het hoogtepunt van het seizoen lijkt de driejarige omroeporganisatie echter al te hebben gehad met Domino D-Day, vorige week vrijdag uitgezonden, door SBS6 het 'grootste televisieproject van de afgelopen jaren' genoemd.

Wilma de Rek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden