Is er misschien ook een kandidaat voor de LibDems die wél eerlijk is geweest?

Is er nog een liberale leiderschapskandidaat zonder homoseksueel verleden? Of is er tenminste een kandidaat die niet over zijn verleden heeft gelogen?...

Van onze correspondent

De leiderschapsstrijd binnen de Liberaal-Democraten – de partij die enkele maanden geleden nog dacht de echte oppositie van Labour te kunnen worden – heeft gisteren een nieuwe bizarre wending gekregen.

Simon Hughes (54) bekende in een interview met het boulevardblad The Sun zowel heteroseksuele als homoseksuele relaties te hebben gehad, nadat de krant beslag had weten te leggen op een gesprek van Hughes met een homo-chatline.

Hughes – een eeuwige vrijgezel – heeft in de afgelopen twintig jaar steeds ontkend homoseksueel te zijn. In 1983 kwam hij zelfs in het Lagerhuis dankzij een campagne die door een homoseksuele Labourkandidaat ‘homofobisch’ werd genoemd. Hughes afficheerde zichzelf als de ‘straight candidate’.

Toen de krant The Independent hem nog onlangs vroeg of hij zelf homoseksueel was, antwoordde hij: ‘Nee. Absoluut niet. Maar het zou mij niet deren als ik het wel was.’

Gisteren trok Hughes het boetekleed aan. ‘Het antwoord was niet onwaar, maar het was misleidend en daarvoor verontschuldig ik mij.’ Hij vroeg tegelijkertijd begrip voor het feit dat politici zich wel eens moeten afschermen. Hij zei overwogen te hebben zich uit de race terug te trekken, maar wil nu moedig doorgaan. ‘Laten de partijleden oordelen over mijn ervaring, mijn visie en mijn campagne.’

Hughes was de favoriet bij de bookmakers om de vorige leider Charles Kennedy op te volgen. Kennedy trad begin deze maand af, omdat hij had gelogen over zijn drankgebruik.

Mark Oaten, de aanvankelijke favoriet voor die opvolging, haakte begin deze week af, nadat was uitgelekt dat hij een zes maanden durende homoseksuele relatie met een prostitué had gehad. De twee andere kandidaten – de politieke veteraan Sir Menzies Campbell en de jonge Chris Huhne – zeiden gisteren dat privézaken geen rol zouden mogen spelen in de leiderschapsstrijd die voor de partij een nachtmerrie is geworden.

Bij de bookmakers zijn deze underdogs nu de favorieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden