Is er misschien ook een kandidaat voor de LibDems die wél eerlijk is geweest?

Is er nog een liberale leiderschapskandidaat zonder homoseksueel verleden? Of is er tenminste een kandidaat die niet over zijn verleden heeft gelogen?...

Van onze correspondent

De leiderschapsstrijd binnen de Liberaal-Democraten - de partij dieenkele maanden geleden nog dacht de echte oppositie van Labour te kunnenworden - heeft gisteren een nieuwe bizarre wending gekregen.

Simon Hughes (54) bekende in een interview met het boulevardblad TheSun zowel heteroseksuele als homoseksuele relaties te hebben gehad, nadatde krant beslag had weten te leggen op een gesprek van Hughes met eenhomo-chatline.

Hughes - een eeuwige vrijgezel - heeft in de afgelopen twintig jaarsteeds ontkend homoseksueel te zijn. In 1983 kwam hij zelfs in hetLagerhuis dankzij een campagne die door een homoseksuele Labourkandidaat'homofobisch' werd genoemd. Hughes afficheerde zichzelf als de 'straightcandidate'.

Toen de krant The Independent hem nog onlangs vroeg of hij zelfhomoseksueel was, antwoordde hij: 'Nee. Absoluut niet. Maar het zou mijniet deren als ik het wel was.'

Gisteren trok Hughes het boetekleed aan. 'Het antwoord was niet onwaar,maar het was misleidend en daarvoor verontschuldig ik mij.' Hij vroegtegelijkertijd begrip voor het feit dat politici zich wel eens moetenafschermen. Hij zei overwogen te hebben zich uit de race terug te trekken,maar wil nu moedig doorgaan. 'Laten de partijleden oordelen over mijnervaring, mijn visie en mijn campagne.'

Hughes was de favoriet bij de bookmakers om de vorige leider CharlesKennedy op te volgen. Kennedy trad begin deze maand af, omdat hij hadgelogen over zijn drankgebruik.

Mark Oaten, de aanvankelijke favoriet voor die opvolging, haakte begindeze week af, nadat was uitgelekt dat hij een zes maanden durendehomoseksuele relatie met een prostitué had gehad. De twee anderekandidaten - de politieke veteraan Sir Menzies Campbell en de jonge ChrisHuhne - zeiden gisteren dat privézaken geen rol zouden mogen spelen inde leiderschapsstrijd die voor de partij een nachtmerrie is geworden.

Bij de bookmakers zijn deze underdogs nu de favorieten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden