Column

Is er heimwee naar de PTT?

 

Peter de Waard
null Beeld ANP
Beeld ANP

Cor Wit was nog maar dertig jaar geleden de laatste directeur-generaal van het Staatsbedrijf der PTT. Hij was de baas van wat nu het grootste deel van ING is, KPN, PostNL en TNT Express.

Als superambtenaar verdiende hij toentertijd 14.800 gulden (6.700 euro) per maand. Dat was hetzelfde salaris als de vice-president van de Raad van State of de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Het was 800 gulden minder dan wat de burgemeesters van de drie grote steden in 1985 kregen.

Anno 2015 zou het brutosalaris van de directeur-generaal, gecorrigeerd voor koopkracht, 11.440 euro per maand zijn, oftewel 137.280 euro per jaar. Dat is ongeveer het salaris van een minister.

PTT is allang geen staatsbedrijf meer. In 1982 had Onno Ruding bij zijn aantreden als minister van Financiën gesteld dat 'in beginsel alle overheidsvoorzieningen en -activiteiten op mogelijkheden tot privatisering moeten worden bezien'. Hij wilde hiermee de marktsector versterken, maar vooral de opbrengst gebruiken om de staatsschuld terug te brengen.

In 1986 werden als eerste de Rijkspostspaarbank plus de Postcheque- en Girodienst en de gemeentegiro Amsterdam verzelfstandigd in wat de Postbank ging heten. Die ging al snel met NMB samen in NMB Postbank, dat nu ING Bank heet. In de tussentijd is Nationale-Nederlanden erbij gekomen en weer vanaf gegaan.

Vervolgens werd de rest van de PTT met koninklijke goedkeuring drie jaar later verzelfstandigd onder de naam KPN (Koninklijke PTT Nederland). Wit maakte plaats voor een dreamteam: Wim Dik als bestuursvoorzitter, Ben Verwaayen (Telecom), Ad Scheepbouwer (Post) en Cees Griffioen (financiën), die uiteraard een veelvoud gingen verdienen van wat Wit als ambtenaar kreeg. Het viermanschap zou het concern in 1994 naar de beurs brengen.

In 1995 was de hele PTT in particuliere handen. Dat jaar verdienden Dik en toenmalig ING-topman Aad Jacobs elk een marktconform salaris: respectievelijk 800 duizend gulden (363 duizend euro) en 2,2 miljoen gulden (1 miljoen euro).

Twintig jaar later is KPN in vele deeltjes uiteen gevallen. KPN werd opgesplitst in KPN Telecom en TPG. KPN Telecom kocht E Plus en verkocht het weer. TPG werd gedeeld in PostNL en TNT Express.

null Beeld anp
Beeld anp

Zo werkt nu eenmaal de markt.

Ralph Hamers, de baas van ING, ontving vorig jaar 1,6 miljoen euro (zonder bonus), Eelco Blok (KPN) kreeg vorig jaar 2,1 miljoen, teruggebracht tot 1,6 miljoen na het terugstorten van de extra bonus van 425 duizend euro. Herna Verhagen, baas van PostNL, moest het doen met ruim 1,2 miljoen. Tex Gunning, die het verlies lijdende TNT Express nu bij het Amerikaanse FedEx wil onderbrengen, werd afgescheept met bijna 9 ton.

Samen is dat 5,3 miljoen euro. Cor Wit zou daar als directeur-generaal in deze tijd 38 jaar voor hebben moeten werken.

Soms krijg je een hekel aan de markt.

Reageren?
p.dewaard@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden