Is elke boef ook een ongeschikte manager?

Of Murdoch als manager geschikt is moet de markt uitmaken, geen parlementaire commissie.

Een dag nadat Rupert Murdoch door een Britse parlementaire commissie 'ongeschikt' was verklaard als topmanager, werd een andere roemruchte mediatycoon in Duitsland op een voetstuk gezet als ondernemingsgenie, verdediger van vrijheid en democratie en vriend van Israël.


Bondskanselier Angela Merkel, VS-diplomaat Henry Kissinger en president Shimon Peres van Israël waren woensdag 2 mei onder de aanwezigen bij de viering van de 100ste geboortedag van de Duitse uitgever Axel Springer. Springer richtte na de oorlog het omstreden rechtse schandaalblad Bild op en werd daarmee eind jaren zestig de meest gehate man van links-radicalen. Hij overleed in 1985, maar Bild is nog altijd het grootste dagblad in Europa en zijn uitgeverij Axel Springer Verlag is met een omzet van 3 miljard euro in 36 landen een van de machtigste multinationale uitgeverijen.


Murdoch (81) is nog springlevend, tweedelegpapa en baas van Newscorp., dat niet alleen nog groter maar ook nog internationaler is dan Axel Springer Verlag. Behalve van schandaalbladen is Murdoch ook eigenaar van fameuze kwaliteitskranten als The Times en The Wall Street Journal en televisiestations als Sky en Fox.


Net zoals ooit Springer de op vier na machtigste Duitser (na Bismarck, twee keizers en Hitler) in de geschiedenis werd genoemd, wordt Murdoch afgeschilderd als een man die premiers en presidenten kan maken en breken. De verrassende verkiezingsnederlaag van Labour-leider Neil Kinnock in 1992 tegen John Major werd door Britse Maurice de Honds gezocht in een enkele voorpaginakop van The Sun, de Britse versie van Bild: 'If Kinnock wins today will the last person to leave Britain please turn out the lights' ('Als Kinnock vandaag wint, zou de laatste persoon die Groot-Brittannië verlaat dan het licht willen uitdoen'). Tony Blair dacht later zelfs niet zonder steun van Rupert Murdoch te kunnen winnen.


Nu hebben Labour-parlementariërs het afluisterschandaal rond enkele Britse tabloids aangegrepen om Murdoch ongeschikt te verklaren als baas van zijn bedrijf. Murdoch heeft net als Springer zijn mediaconcern vanaf de grond zelf opgebouwd. Wereldwijd verdienen 54 duizend mensen er hun brood.


Newscorp. boekte in 2011 een omzet van 7 miljard euro en een winst van 800 miljoen euro. Hij heeft kranten gered die anders niet meer zouden bestaan. Dat plaatst hem niet boven de wet. Als hij heeft getracht criminele activiteiten te verhullen, is hij een boef die strafrechtelijk moet worden vervolgd. Als politici hem ongeschikt noemen, is dat echter arrogant en een aanval op de persvrijheid.


Of hij een geschikte manager is, moet de markt uitmaken.


Reageren? p.dewaard@Volkskrant.NL


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden