Is Eenoog een messias?

Doorboord, de keel doorgebeten, het hoofd gekliefd door een bijl, de darmen eruit getrokken: de slachtoffers van strijder Eenoog mogen dan bruut aan hun einde komen, ze weten zich wel verzekerd van een plekje in het Walhalla, de hemel waar volgens de Noordse mythologie alleen gesneuvelden welkom zijn.

Floortje Smit

Heeft dat iets te betekenen in de film met de titel Valhalla Rising? Wie zal het zeggen? Vikingen zijn in het mythische epos van Nicolas Winding Refn mannen van weinig woorden. Waardoor alles wat ze zeggen - over vaders en zoons, over landroof en over het Christendom - van groot belang lijkt, al wordt nooit duidelijk waarom precies.


De plot biedt evenmin houvast: de zwijgende slaaf Eenoog wordt geplaagd door bloedrode visioenen, bevrijdt zichzelf, neemt een klein jongetje op sleeptouw, gaat op kruistocht naar Jeruzalem met een groep christenen, maar belandt met hen in een soort Nieuwe Wereld. Is Eenoog een messias? Of brengt hij de mannen naar de hel?


Na de keiharde Pusher-trilogie en Bronson maakte Refn een soort The Road met Vikingen, voortgestuwd door een spookachtige soundtrack. Te langzaam, te stil en te ongrijpbaar voor de liefhebbers van het betere slachtwerk; te bruut en te vlak voor de arthouseliefhebbers die ongevoelig zijn voor Refns torenhoge pretenties. Geen wonder dus dat de film de bioscoop niet haalde, maar op televisie komen de onherbergzame landschappen minder goed tot hun recht.


En dat is jammer, want Valhalla Rising werkt vooral als poëtische trip.


Waar ruige, gebutste mannen een zijn met een omgeving die vooral vijandigheid uitstraalt. Met Mads Mikkelsen als hun voorman, die gevaarlijk en mysterieus is. Het mag misschien allemaal niet beklijven, maar voor zo lang het duurt blijft de combinatie van wijde shots, starende acteurs en zorgvuldig gechoreografeerde gevechten vreemd fascinerend.


* *


Valhalla Rising (Nicolas Winding Refn)


Distributie Paradiso Home Entertainment


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden