Column

Is echt niets over beleggen te leren?

De beurs is een stembus die elke dag opnieuw bepaalt welk aandeel het populairst is. Maar het zou een weegschaal moeten zijn die de waarde van een aandeel op lange termijn weerspiegelt. Dat schreef de Amerikaanse econoom Benjamin Graham in 1934 in zijn boek Security Analysis.

De beurskoers op de Amsterdamse beurs van EuronextBeeld anp

Beleggers zouden zich moeten richten op aandelen van bedrijven die op lange termijn waarde creëren en niet speculeren op kortetermijngewin. Graham had zijn les geleerd. Hij had al zijn geld verloren bij de crash van 1929 toen hij zich door het kuddegedrag van de speculanten en het sentiment van de dag had laten meeslepen.

Tegenwoordig wordt hij de vader van het waardebeleggen genoemd. Hij was de leermeester van de superbelegger Warren Buffett, die hem de belangrijkste man in zijn leven noemde na zijn vader. Buffett huldigt dezelfde langetermijnvisie als Graham. 'Je moet eerst een boom planten voordat je in de schaduw kan zitten', zei Buffett.

Larry Fink, de baas van 's werelds grootste belegger Blackrock, riep beleggers deze maand op zich niet blind te staren op de kwartaalcijfers die nu over de markt worden uitgestrooid als pepernoten in december. Winststijging of -daling over één kwartaal doet niet ter zake, hoewel veel beleggers dit aangrijpen om het ene uit de mode geraakte fonds in te wisselen voor een volgend hip fonds. Fink is niet voor afschaffing van kwartaalresultaten ('transparantie is goed') maar vindt dat ze alleen mogen worden gebruikt als kompas voor de langetermijnstrategie. Vorige week riep ook Jaap van Manen, voorzitter van de corporate- governancecommissie die de code Tabaksblat onder de loep neemt, op tot waardecreatie op lange termijn.

In 1949 verscheen Grahams andere standaardwerk The Intelligent Investor. Hierin stelde hij dat de markt op korte termijn irrationeel is maar op lange termijn rationeel. Het irrationele gedrag van beleggers leidt ertoe dat de koersen in enkele dagen kunnen kelderen om daarna weer exposief te stijgen. Aandelen zijn meestal óf ondergewaardeerd óf overgewaardeerd. De economie verandert, maar niet de psyche van de belegger. Die slaat in de hoop op snelle rijkdom en de angst voor snelle verliezen altijd door naar de andere kant.

Larry Fink van BlackRock riep beleggers deze maand op zich niet blind te staren op de kwartaalcijfersBeeld reuters

Graham was een voorstander van diepgaande analyse van de cijfers van beursfondsen. Daaruit zou moeten blijken of het ingelegde kapitaal op termijn zou kunnen worden terugverdiend met een bevredigend rendement. Alle andere vormen van beleggen schaarde hij onder speculatie. Criteria voor de margin of safety waren onder meer: het eigen vermogen zou nooit kleiner mogen zijn dan het vreemde vermogen, het winstrendement moest twee keer zo hoog zijn als de rente op staatsobligaties, de winst mocht in tien jaar niet meer dan twee keer zijn gedaald en moest jaarlijks met gemiddeld 7 procent zijn gegroeid.

Graham stierf als een rijk man. Buffett is de op twee na rijkste man van de wereld.

Reageren?
p.dewaard@volkskrant.nl

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden