Column

Is doorstartmanie heilloze weg?

De kopers staan in de rij om de sinds eind vorige week in surseance verkerende modeketen McGregor te laten doorstarten, melden de bewindvoerders. Er is al een kandidaat die verder wil met de 56 winkels van Scheer en Foppen, dat dinsdag failliet ging.

Een McGregor winkel in Amsterdam. Beeld anp
Een McGregor winkel in Amsterdam.Beeld anp

In april ging het modebedrijf Brova ten onder. Het Limburgse familiebedrijf Berden Mode & Wonen ging verder met de twintig filialen van Purdey. Bekend werd deze week dat Van Uffelen in Delft elf filialen van HoutBrox zal doorstarten. Vrijwel alle mode- en schoenenzaken van het eind vorig jaar failliet gegane Macintosh (Dolcis, Manfield, Invito, Pro Sport) hebben een doorstart gemaakt. En zelfs V&D begint opnieuw als Roland Kahn in zijn plannen slaagt.

Onderzoeksbureaus als Locatus roepen net als de detailhandelsgoeroes dat Nederland is 'overbewinkeld', een lelijk woord voor het feit dat er te veel winkels zijn ten opzichte van het potentiële aantal klanten. Er wordt door de vergrijzing sowieso al minder gekocht - zeker op het gebied van mode en elektronica. En daarnaast snoept internet een steeds groter deel van de omzet weg. Tien jaar geleden had een op de vijf Nederlandse gezinnen een internetverbinding. Nu zit 90 procent online. Zeven van de tien Nederlanders kopen inmiddels af en toe iets via internet, aldus het CBS. Amazon, Zalando, Bol.com en Thuisbezorgd.nl, die tien jaar geleden volslagen onbekend waren, zijn nu vertrouwde namen.

Locatus stelde onlangs dat het aantal bezoekers van de winkelstraten in tien jaar tijd met 30 tot 35 procent is afgenomen. Dat ketens nu massaal omvallen, is economisch gezien niet meer dan logisch. De sterkste overleven en de zwakste leggen het loodje.

Maar het is wel vreemd dat ze daarna allemaal weer een doorstart kunnen maken. Of de curatoren geven een andere partij de mogelijkheid het opnieuw te proberen, zij het dat het 'dure' personeel dan geheel of voor een groot deel is geloosd, de huurprijzen zijn verlaagd, de leveranciers met onbetaalde facturen zijn opgezadeld en de banken hun stroppenpotten hebben moeten aanspreken.

De ketens kunnen dan weer met een schone lei beginnen. Het gevolg is dat aan de overbewinkeling niets wordt gedaan. Er is een race to the bottom gaande om de goedkoopste te worden, waarbij winkels door een of meer keer door te starten de personeelskosten, de huurprijzen en de schulden steeds verder verminderen. Het gevolg is dat uiteindelijk door die concurrentie de sterkste of efficiëntste overlevers - zeg de C&A's, HEMA's en Blokkers - ook in problemen komen. Zij zitten nog met hun 'dure' personeel en dure panden en kunnen geen schoon schip maken.

Een doorstart is een goede zaak als het bestaande management er een soepzootje van heeft gemaakt en een keten daadwerkelijk toekomstperspectief heeft.

Het lijkt nu een zinloze manier van saneren geworden in een overbewinkeld land.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden