IS doodt 50 soldaten Egypte bij aanslagen in Sinaï

Bij een reeks goed gecoördineerde aanslagen van tientallen islamitische extremisten op het Egyptische leger, zijn woensdag zeker 50 militairen gedood. De aanvallen op controleposten van het leger in de noordelijke Sinaï zijn opgeëist door de Egyptische afdeling van Islamitische Staat. Het is een van de bloedigste dagen voor het leger in de onrustige Sinaï.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

In de loop van de middag waren ook twee zware explosies te horen in Rafah, dat grenst aan Gaza. Het is nog onduidelijk of het om zelfmoordaanslagen gaat van de rebellen. Volgens het leger wordt er elders in de Sinaï nog volop strijd geleverd met de rebellen.

De gevechten zijn de hevigste in decennia in het gebied. Een legerwoordvoerder zei dat zeker 22 'terroristen' waren gedood.

Het bloedbad komt twee dagen na de moord in Caïro op de hoogste aanklager van Egypte. Hisham Barakat werd gedood bij een aanslag op zijn auto. Op dinsdag waarschuwde president Abdel-Fattah el-Sissi nog dat de strijd tegen de opstandelingen zal worden opgevoerd. Sinds de afzetting van president Morsi door het leger, is het aantal gewapende aanvallen op het leger en hoge functionarissen in de Sinaï flink toegenomen.

Volgens het leger zijn er 55 soldaten gewond geraakt. In totaal waren 15 controleposten het doelwit van de islamitische extremisten. Ook werden drie zelfmoordaanslagen gepleegd. Een officiersclub in El Arish was het doelwit van een van de zelfmoordterroristen. Het leger reageerde op de aanvallen met bombardementen van F-16's. Ook voerden Apache-gevechtshelikopters aanvallen uit.

Het geweld komt een dag nadat president Al-Sissi waarschuwde dat de strijd tegen de strijders in de Sinaï zal worden opgevoerd. Beeld EPA
Het geweld komt een dag nadat president Al-Sissi waarschuwde dat de strijd tegen de strijders in de Sinaï zal worden opgevoerd.Beeld EPA

Politie

Zeker zes controleposten ten zuiden van Sheikh Zuweid werden aangevallen. Twee posten werden totaal verwoest. De opstandelingen namen militairen gevangen. Ook werden wapens en diverse voertuigen buitgemaakt. Na de aanslagen braken gevechten uit. Het leger zette een gevechtshelikopter in die een van de buitgemaakte pantservoertuigen vernietigde. Zeker 22 aanvallers zouden door het leger zijn gedood.

Volgens bronnen bij het leger hebben de militanten ook het hoofdbureau van politie in Sheikh Zuweid aangevallen met mortiergranaten. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen werd direct op Facebook opgeëist door de lokale tak van terreurbeweging Islamitische Staat.

De gewapende strijd in de Sinaï al vier jaar gaande. In de afgelopen twee jaar zijn de gevechten echter flink toegenomen, ondanks keiharde maatregelen van de regering en het leger.

El Arish is een van de steden waar vandaag strijd werd geleverd. Een officiersclub van het leger was een van de doelwitten van de rebellen. Beeld EPA
El Arish is een van de steden waar vandaag strijd werd geleverd. Een officiersclub van het leger was een van de doelwitten van de rebellen.Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden