IS-doelen gebombardeerd; tegenaanval Ramadi ingezet

De door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat heeft sinds gisteren 22 luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelwitten. Vier van de luchtaanvallen vonden plaats in de buurt van Iraakse stad Ramadi. Er werden ook luchtaanvallen uitgevoerd op vijf door IS bezette steden in Syrië, laat de coalitie tegen IS in een statement weten.

redactie
Een tank van het Iraakse leger in een buitenwijk van Falluja. Beeld reuters
Een tank van het Iraakse leger in een buitenwijk van Falluja.Beeld reuters

De luchtaanvallen bij Ramadi raakten onder andere gewapende voertuigen en een strategische positie van de terreurgroep.

Tegenaanval

Het Iraakse leger en sjiitische milities hebben vandaag de tegenaanval geopend op IS in de provincie Anbar. Bij de aanval vechten zo'n 3000 milities aan de regeringskant, meldde de BBC op gezag van Iraakse functionarissen. De gevechten hebben vooral plaats in Husayba, ten westen van Ramadi.

Volgens getuigen en provincieraadslid Azzal Obaid zijn het leger en milities vanuit luchthaven Al Taqaddum, ten oosten van Ramadi, richting de stad vertrokken. IS is bezig met een opmars naar het oosten richting de hoofdstad Bagdad. De hoofdstad ligt op zo'n 90 kilometer afstand van Ramadi.

Verder werd vandaag bekend dat de autoriteiten in Irak een brug hebben afgesloten die wordt gebruikt door vluchtelingen uit Ramadi. De Bzebiz-brug wordt gezien als de enige veilige weg uit de provincie Anbar naar Bagdad. Dat meldde de BBC.

Het is niet duidelijk waarom de brug is afgesloten. Mogelijk omdat de autoriteiten bang zijn dat onder de vluchtelingen ook leden van IS zijn. Die proberen toegang te krijgen tot de hoofdstad om daar aanslagen te plegen. Sinds IS vorige week Ramadi veroverde zijn meer dan 40 duizend mensen op de vlucht geslagen. Ongeveer vijfhonderd mensen kwamen om bij de verovering van de stad.

Vluchtelingen uit Ramadi in een tentenkamp ten westen van Bagdad. Beeld ap
Vluchtelingen uit Ramadi in een tentenkamp ten westen van Bagdad.Beeld ap

Problemen met vluchtelingen

Er zijn al eerder problemen ontstaan met vluchtelingen die Bagdad proberen te bereiken. Velen van hen worden buiten de stad gehouden, waar ze soms geen eten of drinken krijgen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN geeft sinds donderdag noodhulp.

Iraakse families uit Ramadi wachten bij de Bzeibez-brug. Beeld afp
Iraakse families uit Ramadi wachten bij de Bzeibez-brug.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden