Column

Is DNB te veel op KGB gaan lijken?

Eind januari kwamen op een advocatenkantoor aan de Zuidas van Amsterdam de hoge heren (en ook enkele dames) van het financiële establishment bijeen.

Niek Hoek, hier lachend in het midden van de foto, is van mening dat het beleid van DNB doet denken aan de willekeur van een bananenrepubliek.Beeld anp

Reden was groeiende ergernis over het toetsingsbeleid van De Nederlandsche Bank (DNB), die nieuw benoemde en zittende functionarissen van de banken spitsroeden laat lopen. Ze worden ontboden voor een geschiktheidsgesprek aan het Frederiksplein, waar een commissie van drie of vier mensen een verhoor afneemt. Als de bankiers moeten worden geloofd, doet dat aan de voormalige KGB doet denken.

Daarna wordt zonder verdere toelichting het oordeel geschikt of ongeschikt uitgesproken, waartegen geen beroep bij een onafhankelijke instantie meer mogelijk is. Deze aanpak is in hun ogen geen cultuurverandering maar een cultuurschok. Volgens voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek doet het denken aan de willekeur van een bananenrepubliek. Hij behoorde samen met zijn financiële rechterhand Emiel Roozen tot degenen die met het predicaat ongeschikt werden opgezadeld en nu in de wildernis verkeren.

Overheden kunnen het blijkbaar nooit goed doen. Als bestuurders aankondigen dat er ergens een andere wind moet gaan waaien, wordt niet meer dan een briesje geoogst. Het blijft allemaal net zo stroperig als vroeger, zoals bij ProRail en de NS. Of het blijft ouwe-jongens-krentenbrood, zoals in de omroepwereld, waar de kletsende klasse elkaar aan baantjes met zendtijd helpt. Sharon Dijksma en Sander Dekker kunnen roepen wat ze willen, er is altijd wel iemand als Jan Slagter die tien keer op een avond mag roepen dat verandering 'sloop' betekent van een eerbiedwaardig instituut, waarna de politiek snel terugkrabbelt.

Na de debacles rond het toezicht op Icesave, ABN Amro, DSB en SNS werd in Den Haag besloten dat er een andere wind moest gaan waaien bij DNB. Dit keer is bij wijze van uitzondering een storm geoogst. Het duo Klaas Knot en Jan Sijbrand, dat vijf jaar geleden in plaats van de gedoodverfde kroonprins Lex Hoogduin de centrale bank ging aanvoeren, heeft met de sigarendoos ook de mantel der liefde opgeborgen. 'Je hebt twee soorten fouten: ingrijpen waar je achteraf niet had mogen ingrijpen, of niet ingrijpen terwijl je dat wel had moeten doen. Als je te bang bent voortijdig in te grijpen, zul je als toezichthouder juist vaak de fout van de tweede categorie maken', stelde Klaas Knot na zijn aantreden. De tandeloze toezichthouder heeft hiermee een gebit gekregen met Dracula-achtige proporties.

Hoewel DNB inmiddels bankiers toestaat een advocaat mee te nemen naar het geschiktheidsgesprek, is de vrede nog niet getekend. Het financiële establishment zal niet rusten voordat de sigarendoos weer op tafel wordt gezet en de boel weer kan worden geregeld via een herenakkoord.

Tot de volgende crisis.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden