Is dit mijn hele cv?

Lang voordat ik one of the hardest working men in showbusiness werd, zocht ik een baantje. Werk. Een carrière wellicht....

dolf jansen

Nou ben ik ooit twee universitaire opleidingen begonnen en was er zelfs in geslaagd een van die opleidingen met goed gevolg af te ronden, maar dan heb je nog geen werk. Het zou – zo werd me duidelijk gemaakt door mijn oudere broer en mijn vader die zijn hele leven al keihard gewerkt had – geheel en al afhangen van sollicitatiebrieven en cv. Ik moest mezelf zien te verkopen, bij justitiële instanties, reclasseringsorganisaties, of gemeentes op zoek naar die semi-wetenschapper die alle overlastbezorgende gedragsproblematiek in één rapportje van tafel zou weten te onderzoeken.

Het samenstellen van mijn cv gaf me het gevoel dat mensen die naar een middelbare schoolreünie gaan ook wel eens bekruipt: is dit alles? Is dit alles wat ik gedaan heb, alles wat ik bereikt heb, alles wat ik heb weten af te maken?

Mijn cv kwam niet verder dan de wettelijk verplichte schooljaren, de financieel verplichte vakantiebaantjes en de vier jaar die ik – meestal zwijgend – deel uitmaakte van het bestuur van de atletiekvereniging. Ik geloof dat ik mijn ruim acht jaar huis-aanhuiskranten bezorgen maar niet vermeld heb. Dat leek me niet de werkervaring die me van pas zou komen in de wereld van misdaad en sociale deviantie.

Het voordeel van het cv is dan nog dat het alleen gelezen wordt door types die je toch niet kent – p & o-functionarissen, afdelingschefs, assistenten van de verantwoordelijk wethouder – terwijl je op de schoolreünie elke keer weer met de spreekwoordelijke billen bloot moet. Terwijl je ingeklemd staat tussen de nerd avant la lettre die nu een miljoenenbedrijf heeft in softwaretoepassingen waarvan je de diepere zin niet eens probeert te begrijpen, en de gebruinde man met een grijns op zijn smoel die erop gebeiteld dan wel gebotoxt is. Het blijkt Jan-Willem te zijn, toentertijd iemand die een flink deel van de schooluren in de fietsenstalling doorbracht met een sigaret tussen de lippen, nu net terug uit Florida, waar hij vier vakantieparken bezit.

Eigenlijk vond ik maar één ding leuk aan het schrijven van mijn cv: een passend motto zoeken. Het werd een regel uit een

lied van John Hiatt: ‘I

dreamed I did a good job

and I got well paid...’

26 sollicitatiebrieven later werd ik artiest.

Reacties? banen@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden