Vijf vragen

Is dit het moment om bitcoins in te slaan en slapend rijk te worden?

Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s, heeft 1,5 miljard dollar van zijn kasreserves geïnvesteerd in bitcoins. Is dit de doorbraak van de cryptomunt?

Peter van Ammelrooy
Tesla-CEO Elon Musk tijdens de presentatie van de in China gefabriceerde Model 3 in Shanghai. Beeld Reuters
Tesla-CEO Elon Musk tijdens de presentatie van de in China gefabriceerde Model 3 in Shanghai.Beeld Reuters

Tesla beschouwt de bitcoin als een solide belegging. Is de cryptomunt daarmee respectabel geworden?

De aanduiding ‘eerbiedwaardig’ of ‘fatsoenlijk’ is in hoge mate een kwestie van smaak. Tesla maakt gewilde producten en is wereldberoemd. Het bedrijf is beursgenoteerd en is bijna 800 miljard dollar waard. Het is vooral de eerste grote onderneming buiten de financiële sector die laat zien dat het vertrouwen heeft in de bitcoin. De cryptomunt werd tot nu toe toch vooral gezien als een speeltje van speculanten, internetcowboys en cypherpunks (nerds met een hekel aan een bemoeizuchtige overheid). Tesla’s goedkeuring geeft de bitcoin wellicht een ‘betrouwbaarder’ imago.

Is de bitcoin een legitiem betaalmiddel?

Ja en nee, antwoordt de Nederlandsche Bank. Het is niet verboden om een pizza van 9 euro of een Tesla X van 90 duizend euro af te rekenen in bitcoins (Tesla heeft dat voornemen, zei het bedrijf maandag). Een pizza kost dan 0,0002 bitcoin en de auto 2 btc. ‘Zolang je maar niet de suggestie wekt dat het een wettig betaalmiddel is’, stelt een woordvoerder van DNB. Het valt volgens hem meer in de categorie van ‘betaalmiddelen’ voor een beperkte kring, zoals nepmuntjes om bier af te rekenen tijdens een popconcert.

Het probleem is dat de bitcoin geen stabiele waarde heeft zoals de euro en de dollar. Op die munten is monetair beleid te bouwen, zoals inflatiebestrijding, aldus de DNB. ‘Die stabiele waarde betekent dat een consument zich geen zorgen hoeft te maken of hij de volgende dag wel een brood kan kopen, of dat een brood net als de bitcoin opeens acht keer zo duur is.’

Is de bitcoin wel een legitiem beleggingsobject?

Zoals Tesla laat zien: beleggen in bitcoins of andere virtuele valuta is niet verboden. Ook niet in Nederland. Je mag tenslotte ook je geld investeren in oude strips, tulpenbollen, voetbalclubs, whiskey en muziekrechten. Er gelden evenwel strenge regels voor vermogensbeheerders en beleggingsinstellingen. ‘Wij vertellen niet waarin een fonds mag investeren, maar gaan wel na of het kan blijven voldoen aan zijn langetermijnverplichtingen. Een klein deel investeren in iets riskants als goud mag, maar al je kaarten daar op inzetten niet.’ Beleggingsfondsen en vermogensbeheerders zijn verplicht hun risico’s te spreiden.

Moet ik nu alsnog instappen en bitcoins kopen?

Qua koers is dit misschien niet het slimste moment. De prijs van een enkele bitcoin is ruim 38 duizend euro, het hoogste niveau sinds Satoshi Nakamoto de virtuele munt bedacht in 2008. Er zijn deskundigen die denken dat de koers nog veel hoger kan – naar misschien wel 300 duizend euro. Maar de bitcoin was een jaar geleden krap 4.500 euro waard. En kan ook naar nul gaan, zoals een grote Zwitserse vermogensbeheerder vorige maand nog waarschuwde, ‘als er een beter ontworpen alternatief op de markt komt of regulering het sentiment smoort’. Een topman van mega-investeerder Berkshire Hathaway omschreef investeren in bitcoins ‘alsof iemand anders gaat handelen in koeienkeutels en jij bedenkt dat je de boot niet moet missen’.

Wat als Satoshi opeens meer bitcoins maakt?

Satoshi Nakamoto is het pseudoniem voor een persoon of groep die de bitcoin ontwierp. De bitcoin is een virtuele munt, en in de broncode ervan staat dat er maximaal 21 miljoen van kunnen worden gemaakt. Maar niemand weet wie er achter Satoshi schuilgaat, en of de schepper niet stiekem iets heeft ingebouwd om meer bitcoins te creëren. Dat laatste lijkt onmogelijk, omdat de broncode (de blauwdruk) van de bitcoinsoftware openbaar is, als open source. Wat als Tesla slechts speculeerde en al zijn bitcoins weer snel met vette winst verkoopt en de koers instort? Zoals de oude Engelse wijsheid luidt: ‘Een dwaas met geld is het snel kwijt.’

In een eerdere versie van het artikel ontbrak de nuancering dat het bijna niet mogelijk is dat de schepper of scheppers de software kunnen manipuleren, aangezien de broncode openbaar is. Op de vraag of bitcoin, het onderliggende netwerk te hacken valt lopen de meningen uiteen: sommige experts noemen het risico klein.

Lees ook

Familie Taihuttu verruilde alle bezit voor bitcoins en reist de wereld rond: ‘Wij vergaren geluk’
Zelfs nu de bitcoin meer dan 30 duizend dollar waard is, honderd keer zoveel als toen Didi Taihuttu’s crypto-avontuur begon, verslijten mensen hem nog dikwijls voor stapelmesjokke. ‘Hoe kun je zo gek zijn geweest om dat te hebben gedaan’, zeggen ze dan’, lacht de 42-jarige Venlonaar vanuit zijn vakantiehuis met zwembad in de Algarve.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden